Olvasóink küldték

A szakácsvénával is megáldott horgász barátunk [a huskuglóf recept közreadója] jelezte, hogy ő bizony a zöldségeket se veti meg.. Bizonyítékul beküldte az általa "kotyvalotyó"-nak nevezett, szerinte kimondottan zöldséges étel készítésnek három fázisfotóját. Leírás nem is kell hozzá, a képek alapján bárki elkészítheti. ˙(Aki  a zöldséget keresi, annak eláruljuk, az a hagyma és a krumpli..)

kotyvalotyó1kotyvalotyó2

kotyvalotyó3


 

Húskuglóf 6Úgy gondolom, hogy az alábbi receptet beküldő horgász barátom is azok táborába tartozik akik a zöldséget nagyon szeretik, csak ne kerüljön belőle sok a konyhába...  Tehát  a "Húskuglóf Pusi módra".

Hozzávalók1 kg tarja, csont nélkül;  2 csirkemell kifilézve, bőr és zsiradék nélkül; 2 pár frankfurti virsli vagy grill kolbászka; 40 dkg félhúsos bacon;  3-6 tojás (ki is hagyható, de a tojással jobban összeáll); só, bors, chilli por, csipetnyi pirospaprika; 1 evőkanálnyi liszt; 1/2 marhahúsleves kocka; 1dl víz. 

Elkészítése:
A tarját és a csirkemellet ujjnyi széles csíkokra vágom, ízlés szerint külön-külön sózom, borsozom, megszórom kevés chilliporral, majd kb. 12 óráig pihentetem.

Húskuglóf 1

A szilikon kuglóf formát a a baconnal kibélelem, úgy hogy a tetejét is be tudjam takarni. 

 

 

Húskuglóf 2

A szárazon pácolt tarjával kezdem a lerakást, majd a csirkemell, utána a töltelékárú kerül rétegekbe. Szorosan rakom, ügyelve arra hogy a bacon a helyén maradjon.

 

Húskuglóf 3

Húskuglóf 4

Amikor a töltelékárút körbeveszem húscsíkokkal, 3 tojást felütök, csipetnyi sóval összekeverek, majd a lerakott húscsíkokra öntöm. A forma oldalát  finoman paskolva segítem a tojást a hézagok kitöltésére. A maradék húscsíkokkal folytatom a  feltöltést, a tarját hagyva utoljára. Az utolsó  sor tetejére ha hézagos, újabb 3 tojást öntök.

Húskuglóf 5Ha sima a felület, 
 a kilógó szalonna csíkokkal betakarom. 180 fokon légkeveréses sütőben 30-35 percig sütöm, vagy amíg el nem kezd pirulni a teteje. Ezután kiveszem a formából, perforált (lukacsos) tányérra teszem. A formában eddig keletkezett húslevet nem használom fel. A perforált tányérra fordítva elhelyezett (tehát az eddig pirult teteje van alul) kuglófot az üvegtálas sütő-főzőmbe visszateszem, és 200 fokon 40 percig, vagy pirulásig sütöm. A most kisülő húsnedvek az üvegedényben maradnak. Ezt a húslevet még forrón a liszttel és a piros paprikával besűrítem, a vízben felengedett leveskockával összekeverem, ügyelve a sűrűségre és a simaságra. Kihűlés után szeletelem a kuglófot, és burgonyapürével vagy krokettal tálalom, a szószt kis csészében teszem mellé.

Kicsit macerásnak tűnik, de nagyon finom!  Jó étvágyat!


 

Fogas leves 1Délelött a kostoló érkezett meg kis fazekacskában a Peca Kunyhóból. Aztán estefelé  drótpostán az írás is, sok  -sok képpel.
Hej, de jó lenne mindig így kapni a kedves olvasók  receptjeit...

Egy borús január végi napon, éppen a fagyasztószekrényben kotorászva, „megtaláltam” az ősz végi szép emlékeket idéző fogas „maradványokat”. A fagyott halcsontok között szemrehányóan „szemezett” velem a tavalyi legnagyobb fogas fogás. Tekintetéből éreztem azt a királyi méltóságot, amivel szinte kényszerített  (ha már így alakult, hogy földi pályafutása véget ért egy gumihallal csalizott jig  fejen) valami egyszerű, de jó ételt készítsek belőle.

Az idő hideg, de egy forró leves mindig jót tesz, tehát: Balatoni fogas halleves kaporral, fokhagymás kenyérrel

Ami kell hozzá 4 főre:

Fogas leves 270 dkg fogas csont, 50 dkg sárgarépa, 20 dkg gyökér, 
1 citrom, 1 zellergumó, 1  póréhagyma, 1 vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma

Fűszerei:  Babérlevél, só, fehérbors, őrölt kömény, koriander, római kömény, kapor,  petrezselyem.

A többi már igazán egyszerű:

Lepirítjuk a zöldségeket a csontokkal együtt kevés zsíron, majd felöntjük. Lassan, mint egy csontlevest főzzük, de rövidebb ideig, míg le nem tisztul!

Forrón tálaljuk és fokhagymavajas pirítóst adunk hozzá, amit meghintünk kaporral gazdagon!

 Üdvözlettel a tavaszt várva, mindenkinek:

                                                                                         Fekete Norbert

Fogas leves 3Fogas leves 1

Póczik Bandi instrukciói a „Francia ponty” elkészítéséhez:

- Készíts elő kb. 70–80 dkg pontyszeletet, sózd be és tedd félre,

- egy pohár ( 2 dl) tejfölt kavarj ki 2 tojás sárgájával, kevés sóval, egy csokor apróra vágott petrezselyem zölddel és tedd a hűtőbe,

- szintén a hűtőben helyezz készenlétbe 2-3 üveg Soproni Ászt, [de lehet más sör is],

- főzz meg héjában enyhén sós vízben 3 nagyobb burgonyát, majd hámozd meg,

- vajazz ki egy tepsit és karikázd bele a burgonyát, hintsd meg őrölt fűszerkeverékkel,
- rakd rá a besózott pontyszeleteket,
- morzsolj rá 7 dkg vajat és vegyes zöldséggel takard be, [ami kéznél van: zöldborsó, sárgarépa, brokkoli, bébi kukorica, bimbóskel, stb. HAGYMA NEM KELL!],
- egyenletesen kend rá a petrezselymes tejfölt,
- takard be alufóliával és az előmelegített sütőbe süsd 20 percig,

- majd fólia nélkül további 10 percig,

- vedd ki a sütőből és szórj rá 10-12 dkg reszelt sajtot, [trappistát, de jobb az ízlés szerinti „sajtreszelékkeverék” FÜSTÖLTTEL AZÉRT CSAK ÓVATOSAN!],

- olvaszd / süsd rá a sajtot, ez kb. 5 perc.

A francia ponty jó étvággyal történő elfogyasztása után küld le a várakozó Soproni Ászokat [de lehet más sör is!]; ugyanis, ha Te nem is, de a hal bizonyára ismeri a régi jó latin közmondást: Maledictus piscis in tercia aqua!  Átkozott a hal a harmadik vízben!

Tejflzs

Sajt_eltt

Francia__ponty

Mustáros borsos fűszeres sült hal

Hozzávalók: 6 db tenyeres méretű keszeg, kárász vagy, vegyesen.
Fűszerek: só, bors, mustár, fokhagyma, pirospaprika, liszt, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez.
A beirdalt besózott és fokhagymával bekent halat félre tesszük pihenni kb. 1/2 órát.

Összekeverjük a mustárt, a borsot és a maradék fokhagymát. Ezután a pihentetett hal mindkét oldalát bekenjük ezzel a páccal. Ezt követően az összekevert liszt zsemlemorzsa és pirospaprika keverékében megforgatjuk. Forró olajban arany barnára sütjük. Az olajból való kiszedéskor a tálra kenyeret teszünk és erre szedjük ki a halat. Kevés vízben áztatott fokhagymával vékonyan meglocsoljuk.

Herczeg Erzsi


fszeres_hal

1. oldal / 4

Az oldal használatával hozzájárul a cookie-k elemzésekhez, testreszabott tartalmakhoz és hirdetésekhez történő felhasználásához.