Délelött a kostoló érkezett meg kis fazekacskában a Peca Kunyhóból. Aztán estefelé drótpostán az írás is, sok -sok képpel.
Hej, de jó lenne mindig így kapni a kedves olvasók receptjeit...
Egy borús január végi napon, éppen a fagyasztószekrényben kotorászva, „megtaláltam” az ősz végi szép emlékeket idéző fogas „maradványokat”. A fagyott halcsontok között szemrehányóan „szemezett” velem a tavalyi legnagyobb fogas fogás. Tekintetéből éreztem azt a királyi méltóságot, amivel szinte kényszerített (ha már így alakult, hogy földi pályafutása véget ért egy gumihallal csalizott jig fejen) valami egyszerű, de jó ételt készítsek belőle.
Az idő hideg, de egy forró leves mindig jót tesz, tehát: Balatoni fogas halleves kaporral, fokhagymás kenyérrel
Ami kell hozzá 4 főre:
70 dkg fogas csont, 50 dkg sárgarépa, 20 dkg gyökér,
1 citrom, 1 zellergumó, 1 póréhagyma, 1 vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma
Fűszerei: Babérlevél, só, fehérbors, őrölt kömény, koriander, római kömény, kapor, petrezselyem.
A többi már igazán egyszerű:
Lepirítjuk a zöldségeket a csontokkal együtt kevés zsíron, majd felöntjük. Lassan, mint egy csontlevest főzzük, de rövidebb ideig, míg le nem tisztul!
Forrón tálaljuk és fokhagymavajas pirítóst adunk hozzá, amit meghintünk kaporral gazdagon!
Üdvözlettel a tavaszt várva, mindenkinek:
Fekete Norbert