Balatoni fogas halleves kaporral, fokhagymás kenyérrel.

Fogas leves 1Délelött a kostoló érkezett meg kis fazekacskában a Peca Kunyhóból. Aztán estefelé  drótpostán az írás is, sok  -sok képpel.
Hej, de jó lenne mindig így kapni a kedves olvasók  receptjeit...

Egy borús január végi napon, éppen a fagyasztószekrényben kotorászva, „megtaláltam” az ősz végi szép emlékeket idéző fogas „maradványokat”. A fagyott halcsontok között szemrehányóan „szemezett” velem a tavalyi legnagyobb fogas fogás. Tekintetéből éreztem azt a királyi méltóságot, amivel szinte kényszerített  (ha már így alakult, hogy földi pályafutása véget ért egy gumihallal csalizott jig  fejen) valami egyszerű, de jó ételt készítsek belőle.

Az idő hideg, de egy forró leves mindig jót tesz, tehát: Balatoni fogas halleves kaporral, fokhagymás kenyérrel

Ami kell hozzá 4 főre:

Fogas leves 270 dkg fogas csont, 50 dkg sárgarépa, 20 dkg gyökér, 
1 citrom, 1 zellergumó, 1  póréhagyma, 1 vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma

Fűszerei:  Babérlevél, só, fehérbors, őrölt kömény, koriander, római kömény, kapor,  petrezselyem.

A többi már igazán egyszerű:

Lepirítjuk a zöldségeket a csontokkal együtt kevés zsíron, majd felöntjük. Lassan, mint egy csontlevest főzzük, de rövidebb ideig, míg le nem tisztul!

Forrón tálaljuk és fokhagymavajas pirítóst adunk hozzá, amit meghintünk kaporral gazdagon!

 Üdvözlettel a tavaszt várva, mindenkinek:

                                                                                         Fekete Norbert

Fogas leves 3Fogas leves 1

Sütiket használunk
Weboldalunkon sütiket használunk. Ezek egy része elengedhetetlen az oldal működéséhez, míg mások segítenek nekünk javítani ezen az oldalon és a felhasználói élményen (pl: nyomkövető sütik). Ön eldöntheti, hogy engedélyezi-e a cookie-kat vagy sem. Kérjük, vegye figyelembe, hogy ha elutasítja őket, előfordulhat, hogy nem tudja használni a webhely összes funkcióját.