Bizony, a régóta a spájz hátsó polcán megbúvó olvasói recepteket is ideje leporolni, és körbenézni újak után.
Kezdjük ezt el Zsóka beküldöttjével...
Kezdjük ezt el Zsóka beküldöttjével...
Káposztával töltött pontyfilé
"Igazi, megúszós karácsonyi étek, hiszen ahogy a neve is mutatja, szinte minden benne van, amit ilyenkor hagyományosan enni szokás. Kicsit hízelegtem magamnak a gondolattal, hogy ezt a már ki tudja honnan, évtizedekkel ezelőtt hozzám nőtt receptet nem lelem fel az internet bugyraiban. Nos. be kell valljam tévedtem… Mielőtt belefogtam volna a megírásába, gyorsan rákerestem, noha tán csak egy helyen, de fellelhető. A felfedezés csak annyiból nyugtatott meg, hogy széles körben nem ismert…
Mi kell hozzá?
- 4 db kb. 15 dkg-os pontyfilé, szálkáitól megszabadítva- 25 dkg savanyú káposzta
- 1 közepes fej hagyma
- vaj vagy olaj
- só, bors
- 1 csomag szeletelt, jó minőségű bacon szalonna
= A pontyfiléket kiterítjük, sózzuk borsozzuk ízlés szerint, majd félretesszük. Magam részéről a bőrt fent szoktam hagyni, így kicsit nehezebb ugyan tekerni, és a fűszereknek is több idő kell, de így szeretem.
= Amíg a halunk áll, addig felaprítjuk a hagymát, kevés olajon, vagy vajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk az összevágott savanyú káposztát, összekeverjük. A káposztát kimosni csak akkor szükséges, ha kóstoláskor nagyon savanyúnak ítéljük. Fedő alatt, nagyjából negyedórát pároljuk, időnként átkeverjük. Ha ezzel megvagyunk, lehúzzuk a tűzről, picit hűlni hagyjuk.
= Magunk elé vesszük a pontyszeleteket, majd egyenlően elosztva a káposztát ráterítjük, ezután felgöngyöljük.
= Tekercsenként 2-3 szelet bacont, kicsit egymást fedve kiterítünk, rátesszük a pontybatyut, majd a batyu tekerésével ellentétes irányban felgöngyöljük. Elvileg így összefogja a halat, amennyiben mégsem, akkor fogpiszkálóval, vagy hústűvel megtűzzük (bőrös filénél célszerűbb az utóbbi).
= Miután mindezzel megvagyunk, tűzálló tálba tesszük, esetleg pici zsiradékot alá, majd előmelegített sütőbe toljuk, és mintegy 20 perc alatt készre sütjük."
Tálalhatjuk burgonyakrokettel, vagy sült krumplival egyaránt.
Jó étvágyat hozzá!