Advent idején - Savanyú káposztával töltött pontyfilé

Bizony, a régóta a spájz hátsó polcán megbúvó olvasói recepteket is ideje leporolni, és körbenézni újak után.
Kezdjük ezt el Zsóka beküldöttjével...
 

Káposztával töltött pontyfilé

"Igazi, megúszós karácsonyi étek, hiszen ahogy a neve is mutatja, szinte minden benne van, amit ilyenkor hagyományosan enni szokás. Kicsit hízelegtem magamnak a gondolattal, hogy ezt a már ki tudja honnan, évtizedekkel ezelőtt hozzám nőtt receptet nem lelem fel az internet bugyraiban. Nos. be kell valljam tévedtem… Mielőtt belefogtam volna a megírásába, gyorsan rákerestem, noha tán csak egy helyen, de fellelhető.  A  felfedezés csak annyiból nyugtatott meg, hogy  széles körben nem ismert…

Zso toltott hala 400Mi kell hozzá?

- 4 db kb. 15 dkg-os pontyfilé, szálkáitól megszabadítva
- 25 dkg savanyú káposzta
- 1 közepes fej hagyma
- vaj vagy olaj
- só, bors
- 1 csomag szeletelt, jó minőségű bacon szalonna

=  A pontyfiléket kiterítjük, sózzuk borsozzuk ízlés szerint, majd félretesszük. Magam részéről a bőrt fent szoktam hagyni, így kicsit nehezebb ugyan tekerni, és a fűszereknek is több idő kell, de így szeretem.
=  Amíg a halunk áll, addig felaprítjuk a hagymát, kevés olajon, vagy vajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk az összevágott savanyú káposztát, összekeverjük. A káposztát kimosni csak akkor szükséges, ha kóstoláskor nagyon savanyúnak ítéljük. Fedő alatt, nagyjából negyedórát pároljuk, időnként átkeverjük. Ha ezzel megvagyunk, lehúzzuk a tűzről, picit hűlni hagyjuk.
=  Magunk elé vesszük a pontyszeleteket, majd egyenlően elosztva a káposztát ráterítjük, ezután felgöngyöljük.
Tekercsenként 2-3 szelet bacont, kicsit egymást fedve kiterítünk, rátesszük a pontybatyut, majd a batyu tekerésével ellentétes irányban felgöngyöljük. Elvileg így összefogja a halat, amennyiben mégsem, akkor fogpiszkálóval, vagy hústűvel megtűzzük (bőrös filénél célszerűbb az utóbbi).
=  Miután mindezzel megvagyunk, tűzálló tálba tesszük, esetleg pici zsiradékot alá, majd előmelegített sütőbe toljuk, és mintegy 20 perc alatt készre sütjük."

Tálalhatjuk burgonyakrokettel, vagy sült krumplival egyaránt.
                                                                                                                                          Jó étvágyat hozzá!