Zöldséggel töltött palacsinta rántva,
füstölt sajt mártásban
Hozzávalók: |
|
Palacsintához | |
liszt | 0,40 kg |
tojás | 4 db |
tej | 0,35 liter |
szóda vagy ásványvíz | 0,35 liter |
só, cukor ízlés szerint | |
Töltelékhez | |
vaj | 0,02 kg |
só | 0,01 kg |
vegyes zöldség (mirelit is jó) | 0,50 kg |
Panírhoz, sütéshez | |
liszt | 0,10 kg |
tojás | 4db |
zsemlemorzsa | 0,15kg |
Mártáshoz | 2 db |
füstölt sajt krém | 0,20 liter |
tejszín (főző) | |
őrölt bors (fehér) ízlés szerint | |
petrezselyem zöld ízlés szerint |
A vegyes zöldséget megfőzzük, majd vajjal, petrezselyem zölddel összekeverjük. Borssal fűszerezzük és a palacsintákba töltjük. Ezután henger alakúra (a két oldalát behajtva, majd feltekerve), vagy négyszögletűre hajtjuk. Lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatva bepanírozzuk és sütésig félre tesszük.
Elkészítjük a mártásunkat úgy, hogy a sajtkrémet kevés vajon felolvasztjuk, majd tejjel, vagy húslevessel felengedjük. Sózzuk, borssal fűszerezzük és tejszínnel dúsítjuk, jól beforraljuk. Ha nem lenne elég sűrű, kevés vízzel elkevert keményítővel sűrítjük.
Ezután a palacsintákat forró olajban kisütjük és még forrón, a mártással együtt tálaljuk.
Farkas Zoltán
Tippek, jó tanácsok!
A palacsinta készítésénél szeretném felhívni a figyelmet, hogy nem csak a tésztához adott cukortól éghet le a palacsintánk, hanem a hozzáadott tejben lévő cukortól is.
Én mindig teszek a tésztába olajat és az első palacsintánál egy kicsit többet teszek a serpenyőbe.
Ha nem teflon serpenyőt használunk és a tésztánk leég, alkalmazhatjuk a sóval való kiégetést. A sót kb. fél centi vastagságban a sütőnkbe rakjuk és elkezdjük melegíteni, időnként megmozgatva a serpenyőt. Ezt a műveletet érdemes elszívó alatt végezni, mint ahogy a palacsinta sütését is, mert intenzív füstöt okoz. Ha a só elkezd barnulni, óvatosan kiöntjük a serpenyőből. Fokozott elővigyázatosságra intek mindenkit, a só rendkívül forró, tehát kerüljük a műanyag szemetest. Majd ezután alaposan elmossuk a sütőt és újra próbáljuk benne a sütést.
Ha esetleg a palacsintánkból marad pár darab, metéltre vágva kitűnő betétje lehet a vasárnapi húslevesnek.