Pisztáciával töltött pisztráng

pisztrng.jpg

Pisztáciával töltött pisztráng,

petrezselymes burgonya ágyon

Hozzávalók( 4 személyre):
közepes (30- 40 dkg-os) tisztított pisztráng 2 db
halfilé (tengeri) 0, 20 kg
zsemle 2 db
tojás 2 db
vöröshagyma kis fej
étolaj 0, 20 liter
gomba 0, 10 kg
tisztított pisztácia 0,5 kg
citrom 1 db
burgonya 1 kg
szeletelt mandula 0,05 kg
Ízlés szerint: só, őrölt bors, zöldpetrezselyem


A pisztrángokból eltávolítjuk a borda és gerinc csontokat a hasüreg felől. Ezután bőrével lefelé tányérra helyezzük, sózzuk, majd félretesszük töltésig. Elkészítjük a tölteléket: a vöröshagymát finomra vágjuk, kevés olajon megfuttatjuk, majd hozzátesszük az apró kockára vágott gombát, sózzuk, borsozzuk, kevés petrezselyem-zölddel megszórjuk és megpároljuk. Hozzáadjuk a darabolt pisztáciát is. A halfilét ledaráljuk, a zsemléket beáztatjuk és azt is hozzádaráljuk. Beleütjük a tojásokat. Összekeverjük a párolt gombával, ízesítjük reszelt citromhéjjal, citromlével és sóval. Ezzel a töltelékkel töltjük meg a pisztrángokat úgy, hogy a kiterített halak közepére – a gerincoszlop helyére- halmozzuk a tölteléket és ráhajtjuk a halfilét mindkét oldalról. Ezután olajozott alufóliába csomagoljuk legalább két rétegben, tepsibe helyezzük, majd közepes hőmérsékleten megsütjük. A sütési idő kb. fél óra. A sütőből kivéve pihentetjük, majd kicsomagoljuk az alufóliából.

Előmelegített tálra helyezzük, körítjük petrezselymes burgonyával, és megszórjuk szeletelt pirított mandulával. Citrommal díszítjük.

Farkas Zoltán