Pisztáciával töltött pisztráng,
petrezselymes burgonya ágyon
Hozzávalók( 4 személyre): | |
közepes (30- 40 dkg-os) tisztított pisztráng | 2 db |
halfilé (tengeri) | 0, 20 kg |
zsemle | 2 db |
tojás | 2 db |
vöröshagyma | kis fej |
étolaj | 0, 20 liter |
gomba | 0, 10 kg |
tisztított pisztácia | 0,5 kg |
citrom | 1 db |
burgonya | 1 kg |
szeletelt mandula | 0,05 kg |
Ízlés szerint: só, őrölt bors, zöldpetrezselyem |
|
A pisztrángokból eltávolítjuk a borda és gerinc csontokat a hasüreg felől. Ezután bőrével lefelé tányérra helyezzük, sózzuk, majd félretesszük töltésig. Elkészítjük a tölteléket: a vöröshagymát finomra vágjuk, kevés olajon megfuttatjuk, majd hozzátesszük az apró kockára vágott gombát, sózzuk, borsozzuk, kevés petrezselyem-zölddel megszórjuk és megpároljuk. Hozzáadjuk a darabolt pisztáciát is. A halfilét ledaráljuk, a zsemléket beáztatjuk és azt is hozzádaráljuk. Beleütjük a tojásokat. Összekeverjük a párolt gombával, ízesítjük reszelt citromhéjjal, citromlével és sóval. Ezzel a töltelékkel töltjük meg a pisztrángokat úgy, hogy a kiterített halak közepére – a gerincoszlop helyére- halmozzuk a tölteléket és ráhajtjuk a halfilét mindkét oldalról. Ezután olajozott alufóliába csomagoljuk legalább két rétegben, tepsibe helyezzük, majd közepes hőmérsékleten megsütjük. A sütési idő kb. fél óra. A sütőből kivéve pihentetjük, majd kicsomagoljuk az alufóliából.
Előmelegített tálra helyezzük, körítjük petrezselymes burgonyával, és megszórjuk szeletelt pirított mandulával. Citrommal díszítjük.
Farkas Zoltán