Jövőre 10. alkalommal  kerül megválasztásra az "ÉV hala". Ezen közelgő jubileum alkalmat ad egy rövid visszatekintésre, - a Magyar Haltani Társaság [MHT] adatait alapul véve.

2010. év halának az MHT a Nyúldomolykót szavazta meg. 2011: Kősüllő, itt már "külsősök" is szavazhattak, de nem tudni hányan. 2012: Széles kárász, "tízezres közönséget megmozgató" szavazás alapján. 2013: Menyhal, "több mint hat és félezer" szavazattal. 2014: Magyar bucó, a szavazatok számáról nincs adat. 2015: Kecsege, a szavazatok számáról ismét nincs adat.  2016: Compó, ez első konkrét szavazati adat, 6364 voks. 2017: Harcsa, "több mint ötezer" szavazat. 2018: Balin, 5771 voks. 2019: Vörösszárnyú keszeg, 13613 - 2130 = 11483 szavazat.

Fentieket tájékoztatásul szedtem össze, nem veszem a bátorságot, hogy ebből a nem túl nagy adatsorból izmos következtetéseket próbáljak levonni. Annyit azért megjegyzek, hogy az elmúlt évi szavazati hajlandóság az előzőeknél lényegesen nagyobb volt. Az is tény, hogy ama 2130 voks erejéig terjedő hekkelési próbálkozást a média igencsak meglovagolta, ami pedig minden eddiginél nagyobb hírverést jelentett az év hala programnak.

Több mint 11.000 szavazat sok, vagy kevés? Nézőpont kérdése. Kíváncsiságból meglehet nézni a többi "Év xx 2019" eredményt, mert bizony van belőlük jócskán, - igaz  nem mindig nyilvános adat a szavazásokban résztvevők száma. Néhány példa az adat nélküliek közül: A 2019. év ásványa a galenit, ősmaradványa a Comlosaurus Carbonis dinoszaurusz lábnyoma, rovara a havasi cincér, gombája a bronzos vargánya, vadvirága a magyar zergevirág. Néhány olyan győztes, ahol a voksolók száma is ismert: 2019.  év madara a gólyatöcs (8993 szavazat), fája a Pécsi Havi - hegyi mandulafa (16423 szavazat),  bogara a havasi cincér (8671 szavazat). Az év embere az 'Amigó a Gyerekekért Alapítvány' önkéntes nyelvtanár csapata (kicsit pontatlanul, 41.000 voks). A 2019. évi legek - koránt sem teljes felsorolását - nem fejezhetem be mással mint a "vidámságot, melegséget, optimizmust és energikusságot jelképező " győztessel, ami nem más mint a Living Coral. Ha valaki nem tudná, ez bizony  a 2019. év színe.

Visszatérve a halakhoz, 11.000 szavazat sok, vagy kevés? Nézőpont kérdése. Én mindig szavazok. Megnyomom a gombot és közben az jár a fejemben, hogy bár ez lenne itthon a legnagyobb nézeteltérés. ( Ugyanis a feleségem rendszerint másik halra szokott voksolni.) De az is az eszemben jár, hogy a majdnem félmilliós horgásztábort  vajon miért nem érdekli jobban ez a játék, azaz jobban fogalmazva, a hasznos ismeretterjesztésnek ez a játékos formája.  No majd jövőre, talán még többen szavazunk...

Idén meg örülök, hogy "mi nyertünk". Mi, akik a Vikár Béla által 1900-ban, a Csongrád vármegyei Szegváron gyűjtött magyar népdal második strófájában némileg lebecsült, de a horgász népség többsége által azért nagyra tartott, szeretett vörösszárnyú keszegre szavaztunk.

Screenshot


Frissítés (2019.01.06.)

Nagy örömömre kedves levélben reagált a fentiekre Harka Tanár Úr (dr. Harka Ákos a Magyar Haltani Társaság elnöke). Leveléből - szíves hozzájárulása alapján - az alábbiakat közzéteszem:

" ...köszönöm, hogy szíveden viseled az "év hala" választás sorsát. A cikked engem is arra ösztönzött, hogy utánanézzek az adatoknak. Mi úgy tekintjük, hogy ez volt a tizedik választás, az alábbiak szerint (a kerek számok nem pontosak, kerekítések):
2010: 5 fő szavazott (vagyis csak az elnökség tagjai, de ettől még ez is választás volt)
2011: 2500 fő
2012: több mint 10 000 fő, mert hekkelés miatt a szavazást újra kellett indítani, és ebből, élen az index cikkével, komoly botrány keletkezett
2013: 6700 fő
2014: 6500 fő
2015: 4500 fő
2016: 6364 fő
2017: 5148 fő
2018: 5771 fő
2019: 11 483 fő
Mi örülünk az idei eredménynek, hiszen többen szavaztak, mint az előző két évben összesen. A csalási kísérletet valóban felkapta a média, de ez a szavazatszámot nem befolyásolta, mert csak január elsején hoztuk nyilvánosságra."

Write comment (0 Comments)

Az egyesületi "beiskolázottaink" körében igyekeztem gyűjteni  a horgászregisztrációs oktatás tapasztalatait.. A sok pozitív vélemény mellett  (köztük a legígéretesebbek: "Nem is olyan bonyolult. Fog ez menni...", de a díjnyertes: "No ez már nem a SZÁK!") azért akadt némi kritika is. Köztük visszatérő felvetésként többen  is azt nehezményezték, hogy egy sor kérdésre az oktatók - akiket egyébként jóformán mindenki csak dicsért! - nem adtak konkrét választ. Ide egy kis magyarázat tartozik.  

A HORINFO egy fokozatosan kiépülő komplex informatikai rendszer, melynek  első és alapvető blokkja a horgászregisztráció. Kiemelkedően fontos ennek a blokknak az üzemeltetése, üzemelése, hiszen ezen keresztül kerül be a rendszerbe majdnem félmillió horgász adata,  és erre az adatbázisra épülnek majd rá a soron következő funkciók,   A horgászregisztrációval kapcsolatos oktatási sorozat kizárólag ennek az első blokknak a megismertetésére, kezelésének megtanítására irányult. Az oktatók feladata ennyi, se több se kevesebb.  Természetes, hogy igen sok egyéb kérdés is felmerül/t a tisztségviselők körében. Van amelyekre kész a válasz, és vannak még pontosítandó válaszok is, hiszen a rendszer fejlesztése folyamatos, az egyes elemek tesztelése a fejlesztésben résztvevők mindennapi feladata. Győzzük le természetes kíváncsiságunkat, haladjunk szépen sorjában, és ha odaérünk a következő lépcsőhöz, akkor vesézzük ki a részleteket, de akkor aztán alaposan. 

Még egy, sokaknál nyitott kérdés amely viszont kimondottan a regisztrációhoz tartozik, de a jelek szerint nem mindenütt, nem mindenkinél sikerült egyértelműen tisztázni.  Ez pedig a következő. Miért kell beírni a horgász  2018. évi egyesületi tagságát és tagdíj fizetését? És ha hamis adatot ír be? És ha több egyesületet is megjelöl, de csak egyben tag? Ha tagja az egyesületnek, de azt nem írja be? stb, stb...

Fontos tudni,hogy most az "őszi regisztráció" során se nem keletkezik, se nem szűnik  meg egyesületi tagság. Ha nem módosul a tagság, akkor pláne miért kell a tagságot bejegyezni?
Azért mert amikor jövő év elején ismét jön a horgász a  "Magyar Horgászkártya" tulajdonosaként  tagsági díjat, ESZH -t fizetni (most már bélyegnyaldosás nélkül!), állami jegyet  váltani, területi engedélyt vásárolni, akkor már élesben kell a jogszabály által kötelezően előírt egyesületi tagság adatait rögzíteni, de már nem kell az  ezernél is több egyesület közül a megfelelő(ke)t kikeresni
, hiszen az már  horgásztársunk adatai között rendelkezésünkre áll.

Ráadásként még egy megjegyzés: A központ felkészítő előadójától hallottuk, hogy a HORINFÓ  egyenlőre az  Egységes Horgász- és Horgász Szervezeti Informatikai Szolgáltató és Támogató Program születéskori neve, pontosabban a munkaneve. Nem rossz név, nagyon sokan már meg is szoktuk. Örülnénk ha felnőtt korában is HORINFÓ maradhatna...

{jcomments on}

Write comment (0 Comments)

Instagram galéria

Veszprémi időjárás előrejelzés

Tagszervezet 250

 

id┼Сj├бr├бs masolatVIHARJELZ├ЙS

 

images copy

edc.hk.logo

Média

suly2.gif

s.sporth

reklam3

Hírlevél

captcha 

Kereskedelem

balzer

Horgász áruház

sügér horgászbolt

koke_banner

INTER-MEDÁL

feederwebshop

mti

Az oldal használatával hozzájárul a cookie-k elemzésekhez, testreszabott tartalmakhoz és hirdetésekhez történő felhasználásához.