Találós kérdés

Télidő van, többet olvasgat az ember. Most szakácskönyvet. Pontosabban "halászlé" recept könyvet. Tájegységit. Olvasom és csodálkozom. Csodálkozom, hogy miért kell minden olyan levest amiben hal van halászlének hívni? Jól tudom, vannak ilyenek is. Magam is áhítattal gondolok Fülöp Laci  bakonyijára egy csepp citrommal, az almádiak kaprosára vagy Gáal Kata vargányás- tejfelesére. Álom finom halas levesek, vetélkednek a halászlével, de nem azok. 
Olvasom a könyvet és szomorkodom. Szomorkodom, mert igen sok recept írja, hogy "beleteszem a halászlé kockát, beleteszem a halászlé sűrítményt". Vajon miért hívják az ilyen könyveket szakácskönyvnek? Talán azért mert a "Zacskós ételek gyűjteménye" cím kevésbé eladható? Félreértések elkerülése végett megjegyzem, nem a zacskós ételek (leves, szaft meg minden ilyesféle) ellen beszélek, biztos szükség van ezekre is. Akár ehető is akad(hat) köztük. Már aki szereti a különböző vegyszer mixeket.., de inkább mindent a maga helyén kellene kezelnünk..
Olvasom a könyvet (Megtalálom közben mindhárom barátom halászlevét, nagy kő esik le szívemről, ezekben nincs kocka.) és elgondolkodom. Miért nem tudjuk  mi  egyszerűen, természetes módon megőrizni hagyományainkat? Miért csak akkor, és akkor is csak úgy- ahogy, ha hungarikumnak kiáltja  ki valamilyen grémium? Nem kellene mindent (nevet, összetételt, eljárást, stb) levédeni ha szélesebb körben éreznénk úgy, hogy adott dolgokon lehet, de teljesen felesleges, (sokszor meg egyenesen káros) a változgattatás. Meggyőződésem, hogy az azért nem olyan túl öreg  (200, maximum 300 éves) magyar halpaprikásból halászlévé átlényegült étek megérdemli jó hírnevét, böcsületes "önálló" nevét, egyszerű és épp ezért csodálatos receptjét.
Már nem is olvasom a könyvet, eszembe jut a horgászat minden csinját- binját mesterfokon ismerő Jóapám találós kérdése:

Fiam, hát azt tudod-é, hogy miért van a horgász embernek öt ujja?                                                                                                                                              Macska-hal                 Miért is?

 

 

 

Comments powered by CComment

Instagram galéria

Veszprémi időjárás előrejelzés

Tagszervezet 250

 

id┼Сj├бr├бs masolatVIHARJELZ├ЙS

 

images copy

edc.hk.logo

Média

suly2.gif

s.sporth

reklam3

Hírlevél

captcha 

Kereskedelem

balzer

Horgász áruház

sügér horgászbolt

koke_banner

INTER-MEDÁL

feederwebshop

Feheramur copy

 

mti

Az oldal használatával hozzájárul a cookie-k elemzésekhez, testreszabott tartalmakhoz és hirdetésekhez történő felhasználásához.