Tájékoztató a 2023. október 26.-i ’Nemzeti Horgászturisztikai Stratégia 2030’ konferenciáról


NHTS2030 800pxA 2023. október 26-án megrendezésre került szakmai konferencia legfőbb célja az NHTS 1.0 bemutatása, illetve a korábban a horgászszervezeti vezetők és a horgásztársak által kitöltött kérdőívek értékelése volt. A esemény fővédnöke Révész Máriusz, a Miniszerelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára. Ő is, és Dr. Nyitrai Zsolt, a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterelnöki főtanácsadója elkötelezett a MOHOSZ és a Kormányzat közötti jó viszony ápolásáért. A továbbiakban Dr. Nyitrai Zsolt tájékoztatta a résztvevőket, hogy a Kormány számol a 900 ezer regisztrált, és ezen belül 560 ezer aktívan horgászó honfitársunk horgászturisztikai ágazatban való szerepvállalásával.

A konferencia során Ivancsóné Dr. Horváth Zsuzsanna egyetemi docens, a Sporthorgász Egyesületek GY-M-S vármegyei ügyvezető elnöke ismertette a kérdőíves felmérések konkrét eredményét. A horgászszervezeti felhívások után, ezekre beérkezett mintegy 4500 válasz már szignifikáns eredményt adott. Ezek a válaszok képezik az NHTS 1.0 alapjait. A magyarországi szálláshelyeket is monitorozva,1580 olyan szálláshelyet találtak, ahol építenek a horgászokra. Az összes hazai szálláshelyeket tekintve, a szálláshelyek 10%-át teszi ki ezek száma. Ez a számadat a bizonyíték arra, hogy hazánkban a horgászturizmussal, mint önálló turisztikai ágazattal a jövőben számolni kell. A monitorozás második lépésében végrehajtott közvéleménykutatások ezt az eredményt megerősítették, így a horgászturisztikafelvehetővé válik az országos turisztikai ágazatba. Ennek következményeként a jövőben lehetőség nyílik több milliárd forint pályázati forrás kihasználására, Uniós alapok terhére. A konferencia megtartása gyakorlatilag a program indításának első, sajtónyilvános lépése volt. 

Az esemény további részében a jó gyakorlatok ismertetésére került sor, első előadóként Nagy Gábor a BHNp Zrt horgászati ágazatvezetője számolt be a balatoni gyakorlatról. Őt követte Udvardi Zsolt, az RHDSZ ügyvezető elnöke, aki a Ráckevei Dunaág turisztikai gyakorlatáról tartott ismertetőt. Záróelőadóként Puskás Norbert, a MOHOSZ alelnöke tartott beszámolót a fejlesztések pénzügyi forrásainak múltja, jelene és lehetséges jövője bemutatásával az NHTS 203 keretei között.

                                                                                                                                                                        Hegedüs Ákos
                                                                                                                                                                         BBHSZ elnök