Kedves horgász, megvan az adóigazolványod?

Adóig2Cikkünk címében feltett kérdés valamennyi horgász részére most vált aktuálissá.

Egyre többen tudják már, hogy hamarosan megvalósul igen sok (rengeteg!) horgász régi óhaja, a vaskos horgászigazolványokat 2019. január 1-vel felváltja  az ötéves érvényességű "Magyar Horgászkártya" elnevezésű plasztik kártya. Az kártya már kezdetben is sokat tud, de ez a tudás, azaz a kártya használhatósága a későbbiek során folyamatosan bővül, megkönnyítve mind a horgászok, mind a horgász szervezetek adminisztrációs feladatát és egyre több szolgáltatást fog nyújtani minden használójának. Horgászkártya megszerzésének előfeltétele - a személyenként 10-15 perces igénybevételt jelentő  - horgászregisztráció. Minderről részletes ismereteket ad  a MOHOSZ tájékoztatója, amely INNEN is elérhető.
Ezt a procedúrát , azaz a horgászregisztrációt előbb vagy utóbb minden horgásznak tejesítenie kell. Az 'előbb' azt jelenti, hogy 2018. szeptember 1 -ét követően kényelmesen, sorban állás nélkül, egy 15 milliós nyereményjáték résztvevőjeként lehet regisztrálni., majd már a megkapott kártyával év elején kiváltani a szükséges állami és területi engedélyeket. Az 'utóbb' pedig azt, hogy 2019. január 1-ét után a már kötelező regisztrálást a szokásos év eleji, nem kevés sorbaállással - amelynek  megsokszorozódása jó eséllyel prognosztizálható - kell megtenni, majd a regisztráció élesedését követően újabb sorbaállást igényel a horgászathoz szükséges engedélyek kiváltása.

Felsoroltak alapján nyilvánvaló, hogy mind a horgászok, mind a regisztrációt végzők  jól felfogott közös érdeke az őszi regisztrációk minél nagyobb számban való megtétele. A horgász szervezetek felelősen készülnek erre a jelentős feladatra, jelenleg országszerte folynak a felkészítő oktatások. Ugyanakkor a regisztrációra nem árt magának a horgásznak is felkészülnie, és itt kanyarodunk vissza cikkünk címében lévő kérdésre: "Kedves Horgász! Megvan az adókártyád?"

A regisztrációt (más-más feltételekkel) otthon is és az egyesületeknél is el lehet végezni, ami viszont  elkerülhetetlen követelmény, az a horgász jól olvasható adóigazolványának megléte. A regisztráció mindkét formájában ugyanis az adóigazolvány adatai szkenneléssel/fotózással kerülnek az információs rendszerbe bevitelre . A 'jól olvashatóság' követelménye pedig az igazolvány szkennelt/fotózott példányára vonatkozik.

Kedves horgászok, van még időnk a felkészülésre, de halaszthatatlan feladat legyen annak ellenőrzése, tényleg megvan az adóigazolványom, és ha igen, akkor az milyen állapotban?  Amennyiben a családban gyermek horgász is van, ez az ellenőrzés terjedjen ki a gyerekek adóigazolványára is.
Az elvesztet, ellopott, megrongálódott adóigazolványok esetében szükséges eljárásról a NAV -on kívül is  sok helyen lehet tájékozódni az interneten. A mi választásunk A tudatos adózó honlap  jól olvasható és jól értelmezhető ismertetőjére esett, amely INNEN is elérhető.