Szélesebb körűvé válik a halgazdálkodási jog hasznosítása

horgászatSzélesebb körűvé válik a halgazdálkodási jog hasznosítása a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvény módosítása eredményeként - hangsúlyozza a Földművelésügyi Minisztérium (FM) tárgyban kiadott közleménye.
A tájékoztatásban a szaktárca rámutat: az Országgyűlés által kedden elfogadott törvénymódosítás megerősíti a természetes vizek horgászati célú halgazdálkodási hasznosítására tett eddigi erőfeszítéseket. A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) bevonása a folyamatba a halgazdálkodási jog eddiginél szélesebb körű hasznosítását teszi lehetővé.

Az FM kifejti: a jövőben az egyes kiválasztott vízterületek halgazdálkodási jogosultsága - haszonbérleti szerződés megkötésével - közvetlenül, pályázat nélkül átengedhető a horgászok érdekképviseletét ellátó MOHOSZ számára. Emellett az ilyen típusú kijelöléssel nem érintett, de lejáró haszonbérletű vízterületek esetében az egyéves hosszabbítás lehetősége is biztosított. Így a vizek nem válnak gazdátlanná, halállományukat a halgazdálkodásra jogosult meg tudja védeni, éshorgászati hasznosításuk is biztosítható.
A MOHOSZ számára kijelöléssel át nem adott, jellemzően önkormányzati vagy magántulajdonú érdekeltségben lévő és lejáró haszonbérletű vizek esetében a 2015 végén, illetve 2016-ban megjelenő nyilvános pályázatok keretében választják ki az új halgazdálkodásra jogosultat.