Oldódhat a túl merev horgászrendi előírás, az áprilisi csónakból való horgászat tilalma ..

ELNÖKSÉG

"Nehéz fába vágtuk a fejszét, nem is fába, hanem egy egész erdőbe; de a fejszénk jó éles"  - kezdte tájékoztatóját Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt vezérigazgatója az elmúlt hétvégén (március 22.) a Balatonakali és Vidéke Horgász Egyesület 2014. évi közgyűlését megelőzően. A közelmúltban kinevezett  vezető ismertetőjében, majd az ezt követő eszmecserében minden olyan kérdés szerepelt, amelyek vizen járó emberek között elmaradhatatlanok. Szó volt a Balaton jelenéről, jövőjéről is, igaz a konkrét lépések ismertetését Szári Zsolt a közeli időben várható tárgybani kormánydöntést követő időre halasztotta. Északi part révén  elkerülhetetlen volt a közelgő "áprilisi csónakos horgászati tilalom" kérdése. A jelenlevők nagy megelégedéssel nyugtázták - a program végén tapssal is megjutalmazták - a vezérigazgató bejelentését mely szerint várható a jelenlegi túl merev tilalmi szabályozás észszerű keretek közötti enyhítése, úgy, hogy az eredeti cél, a süllőállomány megvédése se szenvedjen csorbát.

TAA tájékoztatást követő éves közgyűlésen a jelenlévők által egyébként elfogadott beszámolókon és munkaterveken túlmenően Sárközi István egyesületi elnök jóváhagyásra beterjesztette a módosított alapszabályt valamint az ugyancsak korszerűsített kikötői szabályzatot. A közgyülési vitában a szűkebb egyesületi kérdések mellett a jelenlevők foglalkoztak az egyesület és az önkormányzat egyműködésének kérdésével (amely kérdésben Balatonakali bízván jár elől jó példával). Puskás István, a Lesence HE. elnöke és egyben a BBHSZ haltelepítési koordinátora hozzászólásában elsősorban a balatoni haltelepitésben rejlő további együttműködés fontosságát hangsúlyozta. Szári Zsolt a balatoni halőrzés nehézségeit reálisan értékelve a hathatósabb előrelépés egyik legfontosabb összetevőjeként az egyesületi horgászokra alapozó társadalmi halőri hálózat újraszervezését, szélesítését említette.
dr. Táncsics Aladár  a Bakony- Balaton Horgász Szövetség elnöke hozzászólását a szövetség jelmondatára építette. "A balatoni horgászatért, horgászok a Balatonért" szlogen azt a szervező munkát jelenti, melynek célja az olyan horgászat támogatása, az olyan horgász kultura szélesítése amelyik nemcsak mindig kivenni akar a tóból, hanem folyamatosan bele is tenni, ha kell akkor halat, ha kell akkor kétkezi munkát, ha kell akkor szabályt és tilalmat de mindig szorosn együttműködve a helyi más civilekkel, feltétlenül az önkormányzatokkal és az eddig halászoknak nevezett szakemberekkel.