- A Magyarországon haltermelésből származó évi 20 ezer tonnányi hal mennyiségének fokozatosan 30 ezer tonnára növelése a feladat, amihez várhatóan az EU támogatásával is számolni lehet - nyilatkozta a napokban Bardócz Tamás a vidékfejlesztési tárca erdészeti, halászati és vadászati főosztályának vezetője az MTI-nek. Nyilatkozatából a természetes vizeken folyó halgazdálkodást érintő részletet emeljük ki:
A haltermelés mellett a szakember szerint nagy jelentősége van a természetes vizeken folyó halgazdálkodásnak is. A halászok és horgászok évente mintegy 6-7 ezer tonna halat fognak ki folyóinkból, tavainkból. Szeptember 1-jén életbe lépett a halgazdálkodást szabályozó új törvény, amelynek egyik fontos célja az orvhalászat visszaszorítása. Ebben sokat segít az is, hogy az új Btk. jogszabály bűncselekménynek minősíti az orvhalászatot, ami segíthet rendet teremteni a nemzeti kincsként számon tartott balatoni, tiszai, dunai élővilág megóvásában - húzta alá a szakember.
Kiemelt figyelmet érdemel szerinte a Balaton, amelynek vize a part menti csatornahálózat kiépítésének jóvoltából a fürdőzők örömére jelentősen javult. A tiszta víz azonban kevésbé kedvez a halaknak, megcsappant a halállomány, aminek ellensúlyozására jelentősen korlátozták a Balatoni Halászati Zrt. tevékenységét, vagyis kevesebb halat foghatnak ki a tóból. A halhiány következtében állt elő az a sajátos helyzet, hogy a part menti halsütödékben jobbára tengeri halat árulnak, a rabsicoknak pedig sokmilliós üzlet a szervezett formában feketén kifogott, az éttermeknek eladott értékes fogas, süllő és más balatoni hal - hangsúlyozta a szakember.
A szigorú új jogszabály azonban gátat vethet e káros gyakorlatnak, mert akár két év börtönt is kaphat a zavarosban halászó bűnöző. Az éttermeknek pedig fogási tanúsítvánnyal kell igazolniuk, honnan származik a feltálalt hal. Az állami halászati társaság viszont ellenőrzött módon, a tó élővilága ökológiai egyensúlyának megőrzésével, a horgász okkal összhangban tevékenykedhet. Mindezek eredményeként várhatóan már akár a jövő évi szezonban a tengeri halak mellett több balatoni keszeg és más hal sül majd a halárusok, éttermi konyhák serpenyőjében - mondta Bardócz Tamás.