Horgász a horgászatról..

Hideghéthy Csabának, a Csopak- Paloznak Horgász Egyesület titkárának a csopaki horgászati lehetőségekről írt cikke  a közelmúltban - kivonatosan - már megjelent az interneten. Alább -  a  szerző engedélyével  - a teljes cikket közreadjuk.                                                                                                                                                                                                             Szerkesztőség


Csopaki verseny
               
A csopaki horgászati lehetőségek és hal - fogások a balatoni halászat felfüggesztése után.

 

Csopak térségében a halfogási eredmények jelentősen javultak a balatoni halászat 2013. decemberben történt felfüggesztése után. A horgászok csak üdvözölni tudják a halászat szüneteltetését  (mert nem betiltották, hanem felfüggesztették!).

A horgászok több halat fognak az elmúlt évekhez viszonyítva, többen jó horgászélményekkel gazdagabban zárták a 2016 évet, melyet a leadott fogási naplók is bizonyítanak, ami jót tesz a horgászturizmus fellendülésének.

A Balaton környéki éttermek viszont nem örülnek a korlátozásnak, a vendéglátó helyeken nem lehet „balatoni hal” néven felszolgálni a hal ételeket.  A korábbi években a Balatoni Halgazdálkodási NZRT. által közzétett halfogási statisztikák szerint, sokkal több halat szolgáltak fel az éttermek „balatoni” halként, mint az éves kifogott mennyiség.

Vajon honnan származott a „balatoni hal”? Vélhetően egy része a horgászoktól, akik a tiltás ellenére is értékesítették az általuk kifogott süllőt, pontyot. A nagyobb mennyiség a haltermelő gazdaságokból, illetve külföldről (a süllő pl. Kazahszánból).

Kétségtelen, hogy a Balaton környéki éttermekben, halsütödékben üdvös lenne balatoni halat felszolgálni. Hogyan oldhatnák fel ezt a problémát ? Hozzáértő halgazdálkodási szakemberek véleménye szerint a Balaton környéki haltermelő gazdaságokból kielégíthető lenne a felhasználásra kerülő halmennyiség.

Elhangzottak olyan javaslatok a vendéglátó helyek tulajdonosaitól, hogy a halgazdaságokban megtermelt halat un. haltartó ketrecekben a Balaton vizében tartsák pár hétig, hogy „átvegyék” a balatoni víz jellegét. Ez a javaslat halegészségügyi szempontok alapján nem kivitelezhető. Másik javaslat szerint az a horgász aki értékesíteni szeretné a kifogott halmennyiséget váltson őstermelői igazolványt és így értékesíthetné a horgászzsákmányt. Ez a javaslat több anomáliát is felvet pl. megnőne a „húshorgászok” száma, mi az a mennyiség ami eladható, módosítani kellene a Halászati és halgazdálkodási törvény, amely tiltja a kifogott hal értékesítését, ezen kívül halőrzési problémák is felmerülnek.

Nehéz dolog a témával kapcsolatban olyan megoldást javasolni, hogy mindenki jól járjon.

A horgászok érdeke, hogy a befizetett balatoni területi jegy birtokában legalább halat foghassanak, a vendéglátók érdeke, hogy a Balaton környéki éttermekben a tájjellegnek megfelelő halételt szolgáljanak fel.

A szakemberek szerint a balatoni halászat felfüggesztése bevált a horgászlehetőségek bővültek, több hal kerül a  horgászok szájába, a haltermelő gazdaságok által termelt hal kiváló minőségű, igaz nem forgalmazható „balatoni hal” néven.

A horgászok egyöntetű véleménye szerint a balatoni kereskedelmi halászat átmeneti beszüntetése jót tett a horgászturizmus fejlődésének. A BHNp Zrt. nem „papír” halat telepít  (papíron megvan a betelepített hal), hanem az előírt mennyiséget, ellenőrizhető módon be is teszi a vízbe, amit tulajdonképpen a horgászok a jegy árából finanszíroznak!

Megoldást kell keresni a Balatonba egy rossz koncepció miatt betelepített busaállomány gyérítésére. A balatoni halállomány felmérése a Szent István Egyetem Halgazdálkodási tanszék szakemberei által jelenleg folyik. A vizsgálat befejezése után vélhetően pontos képet kapunk a tóban lévő halállomány mennyiségéről, összetételéről. Ezt követően mérlegelni lehet, mi legyen a balatoni halászattal.

A  Balatonon a kereskedelmi célú halászat esetleges visszaállítása esetén indokolt lenne a haltelepítési költségek kiterjesztése a horgászokon kívül más a halmennyiség növelésében érdekelt szervezetekre is pl. turizmus, állami szervek, vendéglátók stb. területén.


 

                                                                                        

Sütiket használunk
Weboldalunkon sütiket használunk. Ezek egy része elengedhetetlen az oldal működéséhez, míg mások segítenek nekünk javítani ezen az oldalon és a felhasználói élményen (pl: nyomkövető sütik). Ön eldöntheti, hogy engedélyezi-e a cookie-kat vagy sem. Kérjük, vegye figyelembe, hogy ha elutasítja őket, előfordulhat, hogy nem tudja használni a webhely összes funkcióját.