Horgász a horgászatról..

Hideghéthy Csabának, a Csopak- Paloznak Horgász Egyesület titkárának a csopaki horgászati lehetőségekről írt cikke  a közelmúltban - kivonatosan - már megjelent az interneten. Alább -  a  szerző engedélyével  - a teljes cikket közreadjuk.                                                                                                                                                                                                             Szerkesztőség


Csopaki verseny
               
A csopaki horgászati lehetőségek és hal - fogások a balatoni halászat felfüggesztése után.

 

Csopak térségében a halfogási eredmények jelentősen javultak a balatoni halászat 2013. decemberben történt felfüggesztése után. A horgászok csak üdvözölni tudják a halászat szüneteltetését  (mert nem betiltották, hanem felfüggesztették!).

A horgászok több halat fognak az elmúlt évekhez viszonyítva, többen jó horgászélményekkel gazdagabban zárták a 2016 évet, melyet a leadott fogási naplók is bizonyítanak, ami jót tesz a horgászturizmus fellendülésének.

A Balaton környéki éttermek viszont nem örülnek a korlátozásnak, a vendéglátó helyeken nem lehet „balatoni hal” néven felszolgálni a hal ételeket.  A korábbi években a Balatoni Halgazdálkodási NZRT. által közzétett halfogási statisztikák szerint, sokkal több halat szolgáltak fel az éttermek „balatoni” halként, mint az éves kifogott mennyiség.

Vajon honnan származott a „balatoni hal”? Vélhetően egy része a horgászoktól, akik a tiltás ellenére is értékesítették az általuk kifogott süllőt, pontyot. A nagyobb mennyiség a haltermelő gazdaságokból, illetve külföldről (a süllő pl. Kazahszánból).

Kétségtelen, hogy a Balaton környéki éttermekben, halsütödékben üdvös lenne balatoni halat felszolgálni. Hogyan oldhatnák fel ezt a problémát ? Hozzáértő halgazdálkodási szakemberek véleménye szerint a Balaton környéki haltermelő gazdaságokból kielégíthető lenne a felhasználásra kerülő halmennyiség.

Elhangzottak olyan javaslatok a vendéglátó helyek tulajdonosaitól, hogy a halgazdaságokban megtermelt halat un. haltartó ketrecekben a Balaton vizében tartsák pár hétig, hogy „átvegyék” a balatoni víz jellegét. Ez a javaslat halegészségügyi szempontok alapján nem kivitelezhető. Másik javaslat szerint az a horgász aki értékesíteni szeretné a kifogott halmennyiséget váltson őstermelői igazolványt és így értékesíthetné a horgászzsákmányt. Ez a javaslat több anomáliát is felvet pl. megnőne a „húshorgászok” száma, mi az a mennyiség ami eladható, módosítani kellene a Halászati és halgazdálkodási törvény, amely tiltja a kifogott hal értékesítését, ezen kívül halőrzési problémák is felmerülnek.

Nehéz dolog a témával kapcsolatban olyan megoldást javasolni, hogy mindenki jól járjon.

A horgászok érdeke, hogy a befizetett balatoni területi jegy birtokában legalább halat foghassanak, a vendéglátók érdeke, hogy a Balaton környéki éttermekben a tájjellegnek megfelelő halételt szolgáljanak fel.

A szakemberek szerint a balatoni halászat felfüggesztése bevált a horgászlehetőségek bővültek, több hal kerül a  horgászok szájába, a haltermelő gazdaságok által termelt hal kiváló minőségű, igaz nem forgalmazható „balatoni hal” néven.

A horgászok egyöntetű véleménye szerint a balatoni kereskedelmi halászat átmeneti beszüntetése jót tett a horgászturizmus fejlődésének. A BHNp Zrt. nem „papír” halat telepít  (papíron megvan a betelepített hal), hanem az előírt mennyiséget, ellenőrizhető módon be is teszi a vízbe, amit tulajdonképpen a horgászok a jegy árából finanszíroznak!

Megoldást kell keresni a Balatonba egy rossz koncepció miatt betelepített busaállomány gyérítésére. A balatoni halállomány felmérése a Szent István Egyetem Halgazdálkodási tanszék szakemberei által jelenleg folyik. A vizsgálat befejezése után vélhetően pontos képet kapunk a tóban lévő halállomány mennyiségéről, összetételéről. Ezt követően mérlegelni lehet, mi legyen a balatoni halászattal.

A  Balatonon a kereskedelmi célú halászat esetleges visszaállítása esetén indokolt lenne a haltelepítési költségek kiterjesztése a horgászokon kívül más a halmennyiség növelésében érdekelt szervezetekre is pl. turizmus, állami szervek, vendéglátók stb. területén.


 

                                                                                        

Mai névnap: Vince, Artúr

Hírlevél

Please enable the javascript to submit this form


id┼Сj├бr├бs masolat

Instagram

KATTINTS IDE IS..

 MAHOR

Sikeres

Balzer logo

suger logo 

koke_banner

Horgász áruház

Weblap4U copy

tecinfo logo

 

CILEX

Az oldal használatával hozzájárul a cookie-k elemzésekhez, testreszabott tartalmakhoz és hirdetésekhez történő felhasználásához.