"Kanadai tapogatás" - őszi süllő túra Észak Ontarióban.

"Kedves Aladár! Talán még nem tüntem el az emlékezetedből teljesen." kezdődik mai @ leveleim egyike. Bizony nem kevés idő telt el  Zoltan Toth, az Egyesült Államokban élő horgász barátunk utolsó, Montanából küldött  jelentkezése óta. Időközben költözködött, most Wisconsin államban él, dolgozik. Négy percre lakik a  lazacos, pisztrángos Michigan tótól (Lake Michigan), "de az túl nagy víz és szinte mélytengeri horgászat. Én süllőzni szeretek egyedül" írja. A magányos süllőzésre pedig Kanadában, Ontarióban  talált lehetőséget. Egy ilyen kiruccanásáról szóló beszámolóját adjuk szöveghűen közre, csupán az angol klaviaturán hiányzó ékezeteket igyekeztünk pótolni. Zoltán leveléből még egy idézet: "Mi ujsag az otthoni vizeken? Bizony egy jo karaszozas voros szarnyu keszegezes mar nagyon jol esne. Comporol nem is beszelve....."


Tisztelt Szerkesztőség!

 

Sullo5_CustomOntario  a legsürűbben lakott (12 800 000 lakós) a kanadai provinciák közül. Területe 1 076 000 km2 Magyarországnál tízszer nagyobb terület.  Nagyságrendben a  4. helyen all a provinciák között. Itt található Ottawa, a kanadai főváros   és  Torontó, a legnépesebb kanadai  város. Érdemes megjegyezni, hogy a Hudson öböl is itt helyezkedik el,  ami az Atlanti Oceánnal van kapcsolatban ebben a kontinens szívében talaható területen.  
 

Sullo1_Custom

Engem lejobban a horgászat  érdekelt és ellátogattam az észak nyugati részébe ennek a csábos videknek. A kiszemelt terulet egy 3  óras vezetesre volt északra a Minnesota (USA) állam határától  A térképre nézve  egyből feltünik a terület egyéni jellege. Megközelitőleg  fele  viz és tóvidék  a szárazföld mellett. A horgászatra kivaló lehetőségek vannak az igények és egyéni lehetőségek szerint. Én családommal  és egy barátommal látogattunk el Wisconsin államból a Wine Lake horgász tanyára. Wine Lake (Bor to) a nevét a  borra emlékeztető víz szine után kapta. A tavak itt egy összefüggő hálozatot alkotnak minimális emberi jelenlét mellett. A tanyára egy 40 perces motor csónakos út után jutottunk be. Tőbb tipusú program közül lehet választani ha valaki ilyen jellegű vakációt tervez. Van “berepülős” horgász tanya ahová  hydroplan viszi be a horgászokat és  az viszonylag a költségesebb módja a horgászatnak. Ha vezető is  benne van a horgász programban, akik többnyire helybeli indiánok, akkor könnyen  3000 $ fölött van az egy hetes túra ára. A mi programunk az egy csináld magad megoldás volt,  ami csónakkal es szállassal járt, csupán viszont  550 $ volt  személyenként egy hétre.
 

Sullo3_CustomMivel nem ismertem a területet,  igy a vendéglátó tanácsait követve próbáltam eligazodni. Bizony nem egyszerű, mert szinte labirintust alkotnak a tavak és az összekötő vizi utak. Csukát mindenhol lehet fogni de süllőt és tavi pisztrángot meg kellett találni,  ami a hely ismeretén mulott. A tanácsokat megfogadva a második napon fogtam meg az első süllőmet és azt kovetően szinte minden tiz percben volt kapásom  A javaslatok alapján a süllőzésnek a tapogató mártogató módjat választottam. Ez azt jelentette esetemben,  hogy miután megtalátam a “szakadokat” és a vizben lévő strukturákat kiismertem,  a fenékre leengedett kis hallal csalizott ólmos horgot (jig angolul) lassan mozgattam,  miközben a csónak  sodrodott.  Van egy kifejezés a viz mozgását illetően amit a süllő horgászok használnak és  amit walleye chop -nak hívnak angolul. (Walleye süllő, chop vizmozgás.) Ez gyakorlatban enyhe, vagy kicsit erősebb hullamzást jelent a széljárástól  függően. Ez kell és szinte elengedhetetlen a sikeres süllőzéshez. Talán süllős széljárásnak fordithatnám, némi rugalmasággal a fordításban. Én kezdő voltam ebben a módszerben de a könnyű szerelés és a terület halgazdagsága kivalló eredményeket adott. Ez a hal- gazdagság a szigorú méret korlatozásnak is köszönhető. mivel csak a 35 és 45 centi közötti süllőket lehetett megtartani. Napi 50 feletti fogás süllőből személyenként egy bottal nem volt ritkaság a hét alatt. Ebből napi kettő volt a megtartható süllők száma.  Ezen kivul sikerült csukát és tavi pisztrángot is fogni, amit mind visszahelyeztem a tóba.

Kivánom minden kalandra  vágyó magyar horgásznak, hogy sikerüljön eljutni erre a területre. (Informació az alábbi címen kapható: www.winelakecamp.com)       

                  
Üdvözlettel:  Tóth Zoltán
 
Sullo2_CustomSullo4_Custom
Sullo6_Custom


Sullo7_Custom

Sullo9_Custom


Sullo10_Custom


Sullo11_Custom


Sullo8


Instagram galéria

Veszprémi időjárás előrejelzés

Tagszervezet 250

 

id┼Сj├бr├бs masolatVIHARJELZ├ЙS

 

images copy

edc.hk.logo

Média

suly2.gif

s.sporth

reklam3

Hírlevél

captcha 

Kereskedelem

balzer

Horgász áruház

sügér horgászbolt

koke_banner

INTER-MEDÁL

feederwebshop

Feheramur copy

 

mti

Az oldal használatával hozzájárul a cookie-k elemzésekhez, testreszabott tartalmakhoz és hirdetésekhez történő felhasználásához.