Balatoni fogas filé szerb módra
Hozzávalók: | |
Fogasfilé | 0,80 kg |
Olaj | 0,10 liter |
Liszt vagy keményítő | 0,01 kg |
Citrom | 1 db |
Ízlés szerint: só, fokhagyma, grill füszersó. |
A halfiléket bőrüktől megszabadítjuk, négy darabba vágjuk. Sóval, pár csepp citromlével ízesítjük és a grill fűszersóval meghintjük. Egy serpenyőben olajat hevítünk és ebbe rakjuk bele a halszeleteket. Ezután a serpenyő alatt takarékra vesszük a lángot és így sütjük meg halszeleteinket. Ügyeljünk, hogy ne piruljanak meg! Ha megsültek, kivesszük az olajból és félre tesszük. A visszamaradt zsiradékból elkészítjük a mártást, oly módon, hogy az olajba zúzott fokhagymát teszünk, majd felöntjük vízzel, vagy húslevessel. Jól kiforraljuk, majd vízzel elkevert keményítővel, vagy liszttel sűrítjük. Ízlés szerint tehetünk bele kevés piros aranyat is, de nem szabad, hogy domináljon az íze, inkább csak a színében játsszon szerepet.
Hozzá egy nagyon egyszerű, mégis nagyon ízletes köretet javasolok. Egy edénybe tegyünk kevés olajat, majd helyezzünk bele kelbimbót (lehet mirelit is), és kezdjük el párolni. Sózzuk meg, fokhagymával, őrölt köménnyel fűszerezzük és félpuha állapotig pároljuk. Ha szükséges, egy kevés folyadék hozzáadásával akadályozzuk meg az esetlegest leégést. Ha félpuha állapotú, tegyünk bele előzetesen megfőzött kockára vágott burgonyát. Fedő alatt pároljuk készre és a halhoz tálaljuk köretként.
Farkas Zoltán
A bőrüktől, szálkájuktól megszabadított halakból (filézett hal), frissen sütéssel készült halételeknél nem pirítjuk a halakat kívülről, mint ahogy azt az egész halaknál, pl. keszeg, pisztráng,……stb. szoktuk, hanem takarék lángon sütjük meg őket.
A filézett halaknál bátran használjuk a citromot, akár sütés előtt, vagy után. Nagyon jól kiemeli a hal ízét, zamatát. Ha lehetőségünk van, használjunk friss citromot, az üveges citromlé soha nem bírja helyettesíteni, sőt ellentétes hatást válthat ki.