fogasinaploleadas
Mai névnap: Vilma

Halfasírt, tavaszi keszegből [Agromonitor]

A főzőcskés rovatunk egyik alapelve, hogy csak saját anyagból dolgozunk. No persze, ez a "saját anyag" távolról sem azt jelenti, hogy átképeztük magunkat szakácsnak. Saját anyag, saját recept az amivel a szerkesztő munkája, járta - kelte során találkozik. Más  weblapok igen széles választékából nem merítünk, azt mindenki megteheti saját maga. 

Ritkán, mint most is azért kivételt teszünk. A mostani kivételnek két (+1) oka van. Az egyik: minden pecás tudja (még a megrögzött pontyhorgászok is), hogy a tavaszi keszegnél finomabb nincs e széles világon. A másik ok pedig az, hogy egyszerűen jó a recept. A +1 pedig az a tény, hogy jelen sorok írója az eddeigi kisérletezéseivel még nem ért el dobogós helyezést halfasírt ügyben.

A receptet tehát az Agromonitor oldalról vettük át. Férfiasan megvallva, a hozzávalókon két helyen változtattam. Először is kihagytam a vegetát. Akinek a só és a bors nem elég, bátran használjon  a vörös és fokhagyma, a petrezselyem és citrom mellet sok más egyéb természetes fűszert.  A másik változtatás az, hogy a sütést olaj helyett "zsiradékban" ajánlom elvégezni. Használom én az olajat, sőt sokféle olajat használok, de nem tartom azt mindenhatónak. Van aki a tisztított vajra esküszik. Én meg úgy tanultam Jóapámtól, hogy halat sütni bizony  zsírban kell. Gyerekkoromban pedig a zsír  mangalicából volt.

A hozzávalók körében még egy fontos jó tanács. Reszelt citromot csak jól megmosott citromból! Itt a  forró víz  mellett egy csepp mosagatószer és a körömkefe sajnos nem túlzás.

Halfasirt tavaszi keszegből

Hozzávalók:

- 30-35 dekagramm keszeg színhús,
- 1 nagyobb vöröshagyma,
- 4-6 gerezd fokhagyma,
- 1 (szikkadt) zsemle,
- kevés citromhéj, citromlé,
- nagy csokor petrezselyemzöld,
- 1-2 tojás,
- kevés tej,
- zsemlemorzsa,
- só, bors ízlés szerint,
- zsiradék a sütéshez.

Előkészítés:

Az előkészítés kardinális kérdése a szálkátlanítás. Ezzel bizony alaposan ellehet pepecselni, ami el is veheti az ember kedvét az újrázástól. Pecás ember a gerincről levágott és bőrétől megszabadított keszegfilét kétszer ledarálja. (Az esedékből jófajta halalaplé is készülhet.)

Elkészítés:

Az elkészítés folyamata egyszerű. A szálkamentes keszeghúst a megtisztított vöröshagymával, a tejben áztatott zsömlével, a fokhagymával, igen kevés citromhéjjal és a petrezselyemzölddel  ledaráljuk.
Kevés citromlével, tojással, zsemlemorzsával összedolgozzuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Pihentetés után pogácsa fasírtokat formázunk, zsemlemorzsába forgatjuk és kisütjük.

<Feltéve: 2010.05.02. Frissítve: 2013.03.25.>

Hírlevél

Please enable the javascript to submit this form


id┼Сj├бr├бs masolat

Instagram

KATTINTS IDE IS..

 MAHOR

Sikeres

Balzer logo

suger logo 

koke_banner

Horgász áruház

 

tecinfo logo

 

CILEX

Informatikai partnerünk

Weblap4U copy
Sütiket használunk
Weboldalunkon sütiket használunk. Ezek egy része elengedhetetlen az oldal működéséhez, míg mások segítenek nekünk javítani ezen az oldalon és a felhasználói élményen (pl: nyomkövető sütik). Ön eldöntheti, hogy engedélyezi-e a cookie-kat vagy sem. Kérjük, vegye figyelembe, hogy ha elutasítja őket, előfordulhat, hogy nem tudja használni a webhely összes funkcióját.