Halfasírt, tavaszi keszegből [Agromonitor]

A főzőcskés rovatunk egyik alapelve, hogy csak saját anyagból dolgozunk. No persze, ez a "saját anyag" távolról sem azt jelenti, hogy átképeztük magunkat szakácsnak. Saját anyag, saját recept az amivel a szerkesztő munkája, járta - kelte során találkozik. Más  weblapok igen széles választékából nem merítünk, azt mindenki megteheti saját maga. 

Ritkán, mint most is azért kivételt teszünk. A mostani kivételnek két (+1) oka van. Az egyik: minden pecás tudja (még a megrögzött pontyhorgászok is), hogy a tavaszi keszegnél finomabb nincs e széles világon. A másik ok pedig az, hogy egyszerűen jó a recept. A +1 pedig az a tény, hogy jelen sorok írója az eddeigi kisérletezéseivel még nem ért el dobogós helyezést halfasírt ügyben.

A receptet tehát az Agromonitor oldalról vettük át. Férfiasan megvallva, a hozzávalókon két helyen változtattam. Először is kihagytam a vegetát. Akinek a só és a bors nem elég, bátran használjon  a vörös és fokhagyma, a petrezselyem és citrom mellet sok más egyéb természetes fűszert.  A másik változtatás az, hogy a sütést olaj helyett "zsiradékban" ajánlom elvégezni. Használom én az olajat, sőt sokféle olajat használok, de nem tartom azt mindenhatónak. Van aki a tisztított vajra esküszik. Én meg úgy tanultam Jóapámtól, hogy halat sütni bizony  zsírban kell. Gyerekkoromban pedig a zsír  mangalicából volt.

A hozzávalók körében még egy fontos jó tanács. Reszelt citromot csak jól megmosott citromból! Itt a  forró víz  mellett egy csepp mosagatószer és a körömkefe sajnos nem túlzás.

Halfasirt tavaszi keszegből

Hozzávalók:

- 30-35 dekagramm keszeg színhús,
- 1 nagyobb vöröshagyma,
- 4-6 gerezd fokhagyma,
- 1 (szikkadt) zsemle,
- kevés citromhéj, citromlé,
- nagy csokor petrezselyemzöld,
- 1-2 tojás,
- kevés tej,
- zsemlemorzsa,
- só, bors ízlés szerint,
- zsiradék a sütéshez.

Előkészítés:

Az előkészítés kardinális kérdése a szálkátlanítás. Ezzel bizony alaposan ellehet pepecselni, ami el is veheti az ember kedvét az újrázástól. Pecás ember a gerincről levágott és bőrétől megszabadított keszegfilét kétszer ledarálja. (Az esedékből jófajta halalaplé is készülhet.)

Elkészítés:

Az elkészítés folyamata egyszerű. A szálkamentes keszeghúst a megtisztított vöröshagymával, a tejben áztatott zsömlével, a fokhagymával, igen kevés citromhéjjal és a petrezselyemzölddel  ledaráljuk.
Kevés citromlével, tojással, zsemlemorzsával összedolgozzuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Pihentetés után pogácsa fasírtokat formázunk, zsemlemorzsába forgatjuk és kisütjük.

<Feltéve: 2010.05.02. Frissítve: 2013.03.25.>

Az oldal használatával hozzájárul a cookie-k elemzésekhez, testreszabott tartalmakhoz és hirdetésekhez történő felhasználásához.