fogasinaploleadas
Mai névnap: Vilma

Korhelyes halászlé [Nagy Gyula módra, Nyíradonyból]

A Nyíradony-i Nagy Gyula korhelyes halászlevével a tatai Halászünnepen találkoztam. Miután a "művet" megkóstoltam, rögtön tudtam,hogy mind a lével, mind a gazdával közelebbről is meg kell ismerkedni. Mindkettő sikerült és "Gyula Papi" így adta a receptet közre:

" Főzzünk korhelyes halászlevet NAGY GYULA módra!

Szükséges hozzá: személyenként 30-35 dkg különféle halfajta (ponty, keszeg, kárász, törpeharcsa, compó). Egy kg halhoz, 10 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1-2 babérlevél, 1 paradicsom, 1 zöldpaprika, csipetnyi őrölt kömény, literenként 1 dl száraz fehér bor, őrölt pirospaprika, só, citrom, citromlé, mustár, tejföl, tejszín fele-fele arányban, paradicsompüré, valamint egy-két halászlé kocka. A halászlé ízét minden esetben a hozzáadott bor minősége határozza meg.

A főzés menete: az alaplének valót (különféle hal, fejek, uszonyok, apróra vágott hagyma, fokhagyma, paradicsom, zöldpaprika, halászlé kocka és a száraz fehér bor) tegyük annyi hideg vízbe, amennyi bőven ellepi és főzzük lassú tűzön, úgy másfél-két órán át. Miután a habját feldobta, szórjunk a tetejére őrölt pirospaprikát. Főzés közben a halszeleteket vékonyan kenjük be paradicsompürével, enyhén sózzuk, majd kb. egy órahosszára tegyük hidegre. Amikor már jól szétfőttek a hal uszonyok, fejek, és az apróhalak, passzírozzuk át.
Az így nyert levet tegyük vissza az edénybe, amiben főtt. Jól zubogtassuk meg, s ezután tegyük bele a halszeleteket.

A mustárt a tejföllel és a tejszínnel (literenként fél-fél dl, mustárból egy csapott evőkanál) keverjük össze, tegyünk hozzá a felforrt léből egy keveset, és dolgozzuk jól össze. Utána öntsük a főzőedénybe (bogrács), s ekkor kerüljön bele a babérlevél. Néhány percnyi újra forrás után csavarjunk bele ízlés szerint a citromlevet.

Az elkészült korhelyes halászlevet a főzést követően harminc percig hagyjuk állni. Az eltelt idő után citromkarikával díszítve tálaljuk. Aki szereti a csípőset, fogyaszthatja pikáns ízesítéssel.

A hal hidegvérű állat, ezért a vallás szerint a hal nem számít húsételnek. Mivel zsír nélkül készül, szigorú böjti napokon is fogyasztható."

<Feltéve: 2007.12.03. Frissítve: 2013.03.25.>

Hírlevél

Please enable the javascript to submit this form


id┼Сj├бr├бs masolat

Instagram

KATTINTS IDE IS..

 MAHOR

Sikeres

Balzer logo

suger logo 

koke_banner

Horgász áruház

 

tecinfo logo

 

CILEX

Informatikai partnerünk

Weblap4U copy
Sütiket használunk
Weboldalunkon sütiket használunk. Ezek egy része elengedhetetlen az oldal működéséhez, míg mások segítenek nekünk javítani ezen az oldalon és a felhasználói élményen (pl: nyomkövető sütik). Ön eldöntheti, hogy engedélyezi-e a cookie-kat vagy sem. Kérjük, vegye figyelembe, hogy ha elutasítja őket, előfordulhat, hogy nem tudja használni a webhely összes funkcióját.