fogasinaploleadas
Mai névnap: Vilma

Pontypörkölt és Kapros halleves [Három Grácia, Balatonalmádi ]

Rég nem bográcsoltam. Egy kis kuktáskodást leszámítva – ami ugye mégse az igazi – sem a valóságban, sem itt a honlapon. Most viszont írnom kell. Mert van -e annál jobb alkalom az írásra mint amikor a barátaink sikeréről írhatunk.?

Akik rendszeres látogatói a halfőző versenyeknek, azok találkozhattak már velük. Akik figyelemmel kísérik honlapunkat, azok láthatták már őket. A Három Grácia: Heczeg Erzsébet, Herczeg Lászlóné, Tóth Csabáné.

A Három Gráciát és persze az udvartartásukat, mert mindég többen vannak körülöttük, segítők, jóbarátok. Balatonalmádiban nemigen lehet két cintányért összeverni, hogy ők ne legyenek ott... Ott voltak tavaly a veszprémi Civil napon. Az idei csopaki Mandula versenyen III. helyezést értek el hagyományos balatoni halászlevükkel. A zsűri szerint ha a „mellékesen” főzött kapros halászlét nevezik a versenybe, akkor övék az első hely.

1.jpg 2.jpg

Utána elmentek külföldre, szerencsét próbálni. Szlovákiába, Nagypakára, (Vel’ka Paka) versenyt nyerni. De ezt már mondja tovább a csapatkapitány.

„Május 17.-én részt vettünk Szlovákiában Nagypakán négy nemzet halpörkölt főző versenyén . A szlovák, lengyel, cseh, versenyzők mellett hat magyar csapat főzőemberei és főzőasszonyai - összesen 26 főzőhelyen álltak a kondérok mellé. Ott volt a tavalyi győztes bajai és a negyedik helyezett szegedi csapat is. A mi csapatunkban hárman főztek, a Három Grácia és tízen segédkeztünk, tüsténkedtünk körülöttük. Közben a zsűri folyamatosan ellenőrzött. Pontozták a higiéniát, a főzőhely dekorációját, az egyenruhát, az összedolgozást, a főzés egyes fázisait, az asztal díszítését. Az ételnél az állagot, a hal szétfőttségi fokát, a zsírosságot, a szint, az illatot, a zsűri anyag tálalását és díszítését.

A verseny anyagon kívül főztünk még 40 liter balatoni halászlét és persze még egy kis „kaprost”. Mindegyiknek hatalmas sikere volt. Akadt olyan néző a közel 4000 közül, aki egyszerre húsz adag halászlét vitt el. A házigazda panzió pedig reménykedik, hogy a kapros halleves felkerülhet majd az étlapjukra.

Zenével, tánccal mulattuk az időt, amíg a zsűri meghozta döntését. Megdöbbenésünkből alig tudtunk felocsúdni, amikor a zsűri kihirdette: a halpörkölt főző verseny abszolút kategóriáját a Három Grácia – Magyarország - Balatonalmádi nyerte el. Hatalmas ováció és gratuláció fogadott minket. Ezután buli jó hangulatban. Majd pakolás, elköszönés és a szlovák parlament alelnökének a jövő évre való meghívásával búcsúztunk el barátainktól. Irány a trófeával hazafelé…"

dj2


 

Pontypörkölt  

Hozzávalók kb. 5 literhez:

3 kg. pontyfilé
4 közepes fej vöröshagyma (reszelve)
30 dkg. zsír
3-3 db. paprika - paradicsom (apró kockára vágva)
4 gerezd fokhagyma (szétnyomva)
pirospaprika ízlés (és a paprika színező képessége) szerint
bors, só.

Elkészítése:

A pontyot kifilézzük, és 2x2-es kockákra vágjuk, lesózzuk és bepaprikázzuk, majd állni hagyjuk.A vöröshagymát zsírban megdinszteljük, hozzáadjuk a fokhagymát, majd 2 dl. vízzel szétfőzzük a hagymákat.Ezután belerakjuk az apróra vágott paprikát és a paradicsomot. Röviddel ezután belerakjuk a pontyfilé kockákat. 

Fontos! Sót előre nem szabad beletenni, mivel a filé már sós.A főzés végén, kóstolás után szabad csak sózni.A főzési idő a halfilé bográcsba kerülésétől számítva lassú tűzön kb. 20 perc. 
Frissen szaggatott nokedlival tálaljuk.

Kapros halleves - „Herc(z)egnő" hallevese

Hozzávalók kb. 4-5 főre

1 db kb. 2-2,5 kilós ponty
2 dl. tejfel vagy főző tejszín
1 csomag kapor összevágva
2 fej vörös hagyma
1-1 db. paradicsom, paprika
1 db. citrom, fele felszeletelve
só, pirospaprika

Elkészítése:

A halat kifilézzük és kb. 3 x 3 cm. -es kockákra felvágjuk megsózzuk és nagyon kicsit pirospaprikázzuk, majd félretesszük. A hal többi részét, (fej, csontozat, uszonyok, a belsőséget nem használjuk fel) a hagymával, paprikával és a paradicsommal megfőzzük. Utána nem passzírozzuk, hanem csak átszűrjük! A szűrt levet visszatesszük forrni, forráskor beletesszük a fél citrom levét, a tejszint vagy a tejfölt, a kockára vágott halat és kb. 5-10 percig főzzük A vágott  kaprot csak a legvégén tesszük bele.

Tálaláskor, citrom szelettel, citrom fűvel díszítjük.

<Feltéve: 2009.05.03. Frissítve: 2013.03.25.>

 

Hírlevél

Please enable the javascript to submit this form


id┼Сj├бr├бs masolat

Instagram

KATTINTS IDE IS..

 MAHOR

Sikeres

Balzer logo

suger logo 

koke_banner

Horgász áruház

 

tecinfo logo

 

CILEX

Informatikai partnerünk

Weblap4U copy
Sütiket használunk
Weboldalunkon sütiket használunk. Ezek egy része elengedhetetlen az oldal működéséhez, míg mások segítenek nekünk javítani ezen az oldalon és a felhasználói élményen (pl: nyomkövető sütik). Ön eldöntheti, hogy engedélyezi-e a cookie-kat vagy sem. Kérjük, vegye figyelembe, hogy ha elutasítja őket, előfordulhat, hogy nem tudja használni a webhely összes funkcióját.