fogasinaploleadas
Mai névnap: Vilma

Gomba paradicsom mártásban. Gombás halleves [Migray Emőd - Márkó

emd180A márkói horgász napközibe hívtuk meg egyik előadónak. A kapott felkérésnek eleget téve a természetről beszélt a gyerekeknek. No és persze - ami nála elmaradhatatlan - egy kicsit külön elidőzött a gombáknál.. Hozott magával két "meglepi" receptet is. Egy olyan egyszerűt amelyiket akár már a nagyobb gyerkőcök önállóan is elkészíthetnek - természetesen bor helyett vízzel! Egy másikat pedig azért, mert abban a gomba mellett hal is van. És miért meglepi? Mert az egyiket erre az alkalomra fordította bolgárból és  a másikat, - egy görög receptet - angolból. Ez okból most nincs is ételfotó. A képen a műfordító, Migray Emőd.

Gomba paradicsommártásban (görög recept)

Hozzávalók 4 személyre:

Fél kiló földarabolt gomba, 2 – 3 közepes hagyma, negyed liter víz (felnőtteknek inkább fehérbor), fél csésze (olíva) olaj, egy kis rozmaring és kapor, egy babérlevél, 2 gerezd fokhagyma, egy leveskanál sűrített paradicsom, só, bors.

Elkészítése:

A sűrített paradicsomot kevés vízben feloldjuk. Beletesszük a bort, az olajat és tíz percig pároljuk, belekeverjük a hozzávalókat. Mintegy húsz percig főzzük. Kivesszük a babérlevelet és forrón tálaljuk.

Forrás: Tradicional reciped - Greek Cookery, Athens 1996


Gombás halleves (bolgár recept)

Hozzávalók 4 személyre:

60 dkg tetszés szerinti halfilé, egy köteg leveszöldség, fél fej vöröshagyma, egy tojás, egy teáskanál liszt, 10 dkg gomba, só, pirospaprika, citromlé, 3-4 evőkanál olaj, petrezselyem.

Elkészítése:

A megtisztított, földarabolt és megsózott hagymát és zöldséget néhány percig az olajon megpároljuk. Hozzátesszük a halat, 5 – 6 perc múlva megfordítjuk és még 5 – 6 percig pároljuk. Utána a halat kivesszük. A párolt zöldséget öt teáscsésze vízzel fölöntjük, fölforraljuk, majd az egészet átpasszírozzuk. Hozzátesszük a földarabolt gombát és lassú tűzön húsz percig főzzük. A lisztet hideg vízzel elkeverjük és hozzáadjuk a leveshez.  5- 6 perc múlva beletesszük a halat. A levest megsózzuk, levesszük a tűzről, belekeverjük a fölvert tojást és a citromlevet, megpaprikázzuk, petrezselyemmel meghintjük.

Megjegyzés: Párolt zöldségre ráhinthetjük a lisztet és utána engedjük föl a vízzel. A tojás hozzáadása előtt önthetünk bele egy fél teáscsésze illatos bort.

Forrás: Izkusztvoto da gotvim, Szofija 1983

 <Feltéve: 2009.07.04. Frissítve: 2013.03.25.>

Hírlevél

Please enable the javascript to submit this form


id┼Сj├бr├бs masolat

Instagram

KATTINTS IDE IS..

 MAHOR

Sikeres

Balzer logo

suger logo 

koke_banner

Horgász áruház

 

tecinfo logo

 

CILEX

Informatikai partnerünk

Weblap4U copy
Sütiket használunk
Weboldalunkon sütiket használunk. Ezek egy része elengedhetetlen az oldal működéséhez, míg mások segítenek nekünk javítani ezen az oldalon és a felhasználói élményen (pl: nyomkövető sütik). Ön eldöntheti, hogy engedélyezi-e a cookie-kat vagy sem. Kérjük, vegye figyelembe, hogy ha elutasítja őket, előfordulhat, hogy nem tudja használni a webhely összes funkcióját.