Szezonja van a töltött káposztának

Szezonja van a töltött káposztának. Ősi, jó magyar étel, - persze csak ha eltekintünk török gyermekkorától. Ahány konyha annyi recept, de az alap mindig azonos. Jó savanyított káposzta, nem kevés hús és kevés rizs, és persze  jóféle füstölt kellékek garmada, nem kifelejtve egy kis szalonnát és persze a kolbászt se. Végül természetesen berántva. Jó is, laktató is. Nem csoda, hogy sokszor álmainkban az bizonyos bika  a barátja..

Karácsony előtt kedves munkatársunk kis kollektívánktól szintén töltött káposztával búcsúzott el. No de milyennel? Bizony, bizony paradicsomossal. Nem is savanyítottal. Üdével, könnyűvel és nagyon finommal. Mi se természetesebb, hogy a 'nem az első adagomat' muszáj volt lefényképezni és elkérni a receptet.


 Paradicsomos töltött káposzta 
ahogy Balogh Ági közreadta

Toltott kaposztaA töltelék:

- 1/2 kg darált hús (legjobb a dagadó), de még finomabb, ha van valakinek türelme (nekem nincs - írta Ági) egészen ici- pici kockákra felvágni a húst,
- 10-12 dkg hosszú szemű, "A" rizs
,
- 1 fej apróra vágott vörös hagyma és egy gerezd szintén aprózott fokhagyma.
 
Az aprított hagymákat zsíron megpirítom, miután lezárom a lángot, belekeverek egy púpos teás kanál piros paprikát.
 A hozzávalókat összekeverem és sóval, borssal ízesítem.

A káposzta:
Egy fej édes káposzta torzsáját éles késsel kivágom. (mintha dinnyét lékelnék) A káposztát fövő vízbe teszem, a megabálódott, megpuhult leveleket fokozatosan lebontom a káposztáról és kiemelem a vízből. Hagyom hűlni, hogy dolgozni lehessen vele. A levelekről a vastag ereket levágom, a nagyobb leveleket kettévágom. A levelekbe becsomagolom a tölteléket. Nem szabad nagyon szorosra, hagyni kell helyet a rizs dagadásához! 

A megmaradt káposztát laskára vágom, a felét egy lábasba szórom, erre helyezem egymás mellé a töltött batyukat, majd rászórom a laska káposzta másik felét. Az egészet felöntöm vízzel hígított sűrített paradicsommal, vagy ivólével, amit alaposan megsózok. A paradicsomos lé bőven lepje el a káposztát, mert a rizs felveszi a folyadékot. A forrástól számítva lassú tűzön 60-80 percig főzöm.

A tányéron tejföllel tálalom. Friss kenyeret adok hozzá.


 

 

Instagram galéria

Veszprémi időjárás előrejelzés

Tagszervezet 250

 

id┼Сj├бr├бs masolatVIHARJELZ├ЙS

 

images copy

edc.hk.logo

Média

suly2.gif

s.sporth

reklam3

Hírlevél

captcha 

Kereskedelem

balzer

Horgász áruház

sügér horgászbolt

koke_banner

INTER-MEDÁL

feederwebshop

Feheramur copy

 

mti

Az oldal használatával hozzájárul a cookie-k elemzésekhez, testreszabott tartalmakhoz és hirdetésekhez történő felhasználásához.