fogasinaploleadas
Mai névnap: Vilma

Ponty kékre főzve

SzabóékGyuri barátomtól (Balatoni HE,  Budapest) kaptam néhány pecás képet, köztük egy csodás halas étek fotóját. Azonnal ment is vissza a válasz 'A képhez kérem a receptet is, a Bográcsoló oldalon karácsonyi ünnepi fogásként kitünő lesz..'  A kérésem az alábbiak szerint meghallgatásra talált:

"Köszönöm az előlegezett bizalmat, de nem szolgáltam rá, a konyhaművészet kimondhatatlanul távol áll tőlem. Viszont a halpucolás mindig az enyém!  Az „elkövető” feleségem, Szabóné Hoffmann Ágnes  volt.  A leírás hitelességéhez hozzátartozik, hogy  Ági a "Tóth Erika Katalin :  A halfőzés művészete" című könyvében található háromféle „kék hal”  recept kombinációjából állította  össze a képen látható fogást. 

Az az igazság, hogy karácsonyi halételként lehet, hogy nehéz lesz elkészíteni mert csak a friss hal jöhet szóba .  (Persze, ha valaki eltekint a „kéküléstől”, akkor fagyasztásból felengedett halból is elkészítheti, legfeljebb tegyen a fözőlébe kurkumát, az eredmény így kék helyett sárga lesz.) Ugyanis  a „kéküléshez” szükség van a hal nyálkájára és pikkelyére, ez kékül meg!  A pikkelyek egyes halaknál (pl. pisztráng) rendben vannak, de a pontynál azért más.., ezért mi tükörpontyot használtunk... 

DSC 0792Ponty kékre főzve:

- A kitisztított de a külső nyálkaréteget meghagyó halat patkóra szeljük.
- A sózás nélküli 1,5 cm-es halszeleteket lapos tálra tesszük, 2 dl (5 %-os) borecettel meglocsoljuk és többször megforgatjuk, amíg a hal bőre elszíneződik. 

- A főzőléhez  2 sárgarépát, 2 fehérrépát, 1 vöröshagymát, 15 szem egész fekete borsot, babérlevelet  megfelelő mennyiségű vízben -  bőven megsózva! -  elkezdünk főzni, gyöngyöző forralással. Amikor a zöldség már majdnem  megfőtt, behelyezzük az előkészített halszeleteket, a borecettel együtt! További 15 perces főzés után a halat és a zöldségeket leszűrjük,  citrom- narancskarikákkal, petrezselyemmel körítve forrón tálaljuk. 

Kihűlve is ízletes,  krumpli salátával a legfinomabb..."

Hírlevél

Please enable the javascript to submit this form


id┼Сj├бr├бs masolat

Instagram

KATTINTS IDE IS..

 MAHOR

Sikeres

Balzer logo

suger logo 

koke_banner

Horgász áruház

 

tecinfo logo

 

CILEX

Informatikai partnerünk

Weblap4U copy
Sütiket használunk
Weboldalunkon sütiket használunk. Ezek egy része elengedhetetlen az oldal működéséhez, míg mások segítenek nekünk javítani ezen az oldalon és a felhasználói élményen (pl: nyomkövető sütik). Ön eldöntheti, hogy engedélyezi-e a cookie-kat vagy sem. Kérjük, vegye figyelembe, hogy ha elutasítja őket, előfordulhat, hogy nem tudja használni a webhely összes funkcióját.