Ponty kékre főzve

SzabóékGyuri barátomtól (Balatoni HE,  Budapest) kaptam néhány pecás képet, köztük egy csodás halas étek fotóját. Azonnal ment is vissza a válasz 'A képhez kérem a receptet is, a Bográcsoló oldalon karácsonyi ünnepi fogásként kitünő lesz..'  A kérésem az alábbiak szerint meghallgatásra talált:

"Köszönöm az előlegezett bizalmat, de nem szolgáltam rá, a konyhaművészet kimondhatatlanul távol áll tőlem. Viszont a halpucolás mindig az enyém!  Az „elkövető” feleségem, Szabóné Hoffmann Ágnes  volt.  A leírás hitelességéhez hozzátartozik, hogy  Ági a "Tóth Erika Katalin :  A halfőzés művészete" című könyvében található háromféle „kék hal”  recept kombinációjából állította  össze a képen látható fogást. 

Az az igazság, hogy karácsonyi halételként lehet, hogy nehéz lesz elkészíteni mert csak a friss hal jöhet szóba .  (Persze, ha valaki eltekint a „kéküléstől”, akkor fagyasztásból felengedett halból is elkészítheti, legfeljebb tegyen a fözőlébe kurkumát, az eredmény így kék helyett sárga lesz.) Ugyanis  a „kéküléshez” szükség van a hal nyálkájára és pikkelyére, ez kékül meg!  A pikkelyek egyes halaknál (pl. pisztráng) rendben vannak, de a pontynál azért más.., ezért mi tükörpontyot használtunk... 

DSC 0792Ponty kékre főzve:

- A kitisztított de a külső nyálkaréteget meghagyó halat patkóra szeljük.
- A sózás nélküli 1,5 cm-es halszeleteket lapos tálra tesszük, 2 dl (5 %-os) borecettel meglocsoljuk és többször megforgatjuk, amíg a hal bőre elszíneződik. 

- A főzőléhez  2 sárgarépát, 2 fehérrépát, 1 vöröshagymát, 15 szem egész fekete borsot, babérlevelet  megfelelő mennyiségű vízben -  bőven megsózva! -  elkezdünk főzni, gyöngyöző forralással. Amikor a zöldség már majdnem  megfőtt, behelyezzük az előkészített halszeleteket, a borecettel együtt! További 15 perces főzés után a halat és a zöldségeket leszűrjük,  citrom- narancskarikákkal, petrezselyemmel körítve forrón tálaljuk. 

Kihűlve is ízletes,  krumpli salátával a legfinomabb..."

Mai névnap: Vanda, Paula

Hírlevél

Please enable the javascript to submit this form


id┼Сj├бr├бs masolat

Instagram

KATTINTS IDE IS..

 MAHOR

Sikeres

Balzer logo

suger logo 

koke_banner

Horgász áruház

Weblap4U copy

tecinfo logo

 

CILEX

Az oldal használatával hozzájárul a cookie-k elemzésekhez, testreszabott tartalmakhoz és hirdetésekhez történő felhasználásához.