fogasinaploleadas
Mai névnap: Vilma

Öt halas recept

Ma (nov.7.) lezajlott a Peca Kunyhó Közönségtalálkozója. A gasztronómiai bemutatón résztvevők - a kostolókon kívül - öt receptet is kaptak, az alábbi röplap formájában:

"A halászlé igazi Hungarikum, a rántott hal szintén nagyon finom, de nagy kár lenne itt lehúzni a rolót. Ennek ellenére igen sokan más halételt nemigen ismernek, ezért nem is esznek. Mindehhez hozzájárul, hogy sokan úgy gondolják, halat főzni, sütni, az valami nagyon bonyolult dolog.

Ezen tévhit feloldására a PECAKUNYHÓ KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓJÁNAK közreműködői a saját kedvenc receptjeik közül azokat ajánlják a Kedves Érdeklődők figyelmébe, amelyek egyrészt nagyon finomak, másrészt könnyen, gyorsan és egyszerűen elkészíthetők!

                                     Jó fogást! Jó főzőcskézést! Jó étvágyat kívánunk!"


 

NorbiA HÁZIGAZDA FEKETE NORBERT KEDVENC RECEPTJE:

Rendkívül ízletes, fokhagymás - petrezselymes keszeg, kukorica bundában”


Kell hozzá
: 4 tisztított keszeg, 4 gerezd fokhagyma, csokor petrezselyem, 1 dl (extra szűz vagy jó minőségű) olíva vagy napraforgó olaj, 4 dkg só, 1  csapott mokkás kanál darált fehér bors, kukoricaliszt vagy finomabbra őrölt kukoricadara

A fokhagymagerezdeket megzúzom, majd apróra vágom. (Így hamar kijön a teljes aroma.)  A petrezselymet megmosom, lecsepegtetem és felaprítom. Majd mindkettőt az olajban jól elkeverem és félre teszem.

A megtisztított keszegeket beirdalom, a fehér borsot és a sót összekeverem és a majdnem szárazra törölt keszegeket mindkét oldalukon jól bedörzsölöm vele. Addig kell állni hagyni míg a hal "izzadni" nem kezd!

Ekkor papírtörlővel csak felitatom a nedvességet, nem dörzsölöm és következhet a sütés.

A keszegeket beleforgatom a kukoricadarába/lisztbe és forró olajban „majdnem” ropogósra sütöm. Ekkor a halakat kiveszem a serpenyőből és ecsettel a félre tett olajos - fokhagymás-petrezselymes öntettel, gyorsan megkenem és azonnal, nem több mint 5-10 percre visszateszem sülni. (Vigyázni kell, hogy ne égjen meg a fokhagyma, mert akkor megkeseredik.) Így lesz a „majdnem” ropogós halból tökéletes sült keszeg.

Köretnek nem mást, mint friss puha fehér kenyeret és serpenyőben sült póréhagymát ajánlok hozzá.

A  DÍSZVENDÉG PERGETŐ SPECIALISTA KEDVENC RECEPJE:

bokorBokor Károly:  „Gombás süllő - öt mondatban”


Kell hozzá: süllő, bacon, só, kapor, gomba, főzőtejszín, sajt

- A halat kifilézem, a bőrét is lenyúzom, tenyérnyi darabokra vágom.
- Egy tepsit kibélelek bacon szalonnával.
- Ráhelyezem az enyhén megsózott halszeleteket.
- Beborítom a maradék szalonnával, megszórom friss vagy szárított kaporral és vékony szeletekre vágott gombával.
- Bőven meglocsolom főzőtejszínnel, majd reszelt sajtot szórok a tetejére. Sütőben pirulásig sütöm.

A KESZEGSÜTŐ TRIÓ KEDVENC RECEPJEI:

GyuriGönci György: „Lecsós pontyszeletek mézédes körtével”

Kell hozzá: személyenként 2 pontypatkó, piros és zöld kaliforniai paprika, paradicsom, vöröshagyma, só, bors, édes körte és zsír.

- A halszeleteket sózom, borsozom, majd állni hagyom. Ez követően a vöröshagymát vékony karikára, a paprikákat félkarikára, a paradicsomot cikkekre szelem. - A pontypatkókat lisztben megforgatom, majd zsírban megsütöm. A kisütött pontyszeleteket egy cserép vagy jénai tálban elrendezem.

- A halsütés zsírjában a felszelt vöröshagymát üvegesre párolom, hozzáadom a paprika félkaríkákat, majd a paradicsomot és belőlük lecsót főzök. Amikor a lecsó félig elkészült, akkor azt a halszeletekre terítem. Két édes, lédús körtét négyelve gerezdekre vágok és azokat a jénai tál szélén körberakom. Az így előkészített tálat a sütőbe rakom, és addig sütöm, amíg a körte meg nem puhul. A lecsós pontyot a sütőtáljában tálalom.

 

MuszMusz

Kárász Miklós:   „Mustáros kárász, természetesen Kárász módra”


Kell hozzá
: kárász, mustár, só, bors, liszt, zsemlemorzsa, pirospaprika, sütéshez olaj
 


- A megtisztított kárászok mindkét oldalát sűrűn beirdalom, sózom és enyhén borsozom.

- Mustárral a halakat kívül is, belül is nem túl vastagon bekenem, arra figyelve, hogy a bevágásokba kerüljön mustár, majd hűvös helyen pihentetem. [A mustár kinek, kinek az ízlése szerint lehet ízesített, csípős, stb., de a Globus is tökéletesen megfelel.]

- Legalább félórás várakozás után a kárászokat fele liszt fele zsemlemorzsa és egy csipetnyi pirospaprika keverékben beforgatom, a felesleget lerázom, majd forró olajban ropogósra sütöm.
[Mikor ropogós a sült hal? Amikor megfordítom, és ujjam begyével megkopogtatom, a bőre kopogós hangot ad.]

taTáncsics Aladár:   „Balatoni csuka fokhagymás  tejfölös savanyú káposztában”

Kell hozzá: csuka, savanyú káposzta (pl. 2 kilós halhoz 1 kiló káposzta), 1 fej méretes vöröshagyma, kevés liszt, só és további fűszerek (1 gerezd fokhagyma, babérlevél, bors és társaik hangulat és ízlés szerint), 3 dl jó minőségű (Bakony) tejföl, némi száraz fehér bor (nálam Csopaki Olaszrizling), a sütéshez zsiradék.

- A megtisztított csuka fejét, farkát, uszonyait egy kis húsos részt se sajnálva levágom, hozzáadom a használható belsőséget és ezekből a vöröshagymával és egy kicsit bővebben adagolt fűszerekkel alaplevet főzök. [Erős lángú intenzív forralás, mint a halászlénél, amíg a csont el nem sárgul.]

- A csukatörzset kb. két ujjnyi széles patkókra vágom, sózom, borsozom, majd félreteszem.

- A leszűrt és szitán áttört alaplében felteszem a savanyú káposztát főzni. Ehhez az alaplé általában kevés, ezért vizezett borral kipótlom. Amíg a káposzta fő, a csukapatkókat lisztben megforgatom és bővebb zsiradékban (Igenis, én bizony zsírban!) kisütöm és melegen tartom.

- A megfőtt káposzta felét kiveszem, rárendezem a csukapatkókat és a kivett káposztával betakarom, zúzott fokhagymával kicsit megbolondított tejföllel beterítem és az addigra előmelegített sütőben mintegy 10 – 15 perc alatt átsütöm.

Ropogós rozskenyérrel és csopaki rizling hosszúlépéssel/fröccsel az igazi!


 

 



Hírlevél

Please enable the javascript to submit this form


id┼Сj├бr├бs masolat

Instagram

KATTINTS IDE IS..

 MAHOR

Sikeres

Balzer logo

suger logo 

koke_banner

Horgász áruház

 

tecinfo logo

 

CILEX

Informatikai partnerünk

Weblap4U copy
Sütiket használunk
Weboldalunkon sütiket használunk. Ezek egy része elengedhetetlen az oldal működéséhez, míg mások segítenek nekünk javítani ezen az oldalon és a felhasználói élményen (pl: nyomkövető sütik). Ön eldöntheti, hogy engedélyezi-e a cookie-kat vagy sem. Kérjük, vegye figyelembe, hogy ha elutasítja őket, előfordulhat, hogy nem tudja használni a webhely összes funkcióját.