fogasinaploleadas
Mai névnap: Vilma

Roland tejfölös halászleve és karácsonyi bejglije

Rolland. Régóta ismerem mint az egyik legprecizebb egyesületi pénztárost. Most már - házunk táján - még többen ismerjük, keressük és kérjük a segítségét, hiszen Ő a Szövetség SZÁK szakérttője.
Szeret főzni és sokat főz. Nála ez ugymond természetes, hiszen foglalkozása szakács. Veszprémi nagyétterem vezető séfje és természetesen nem adta alább mint a mesterszakács cím/rang megszerzése. A kelt tésztái egyenesen felülmulhatatlanok.

Örömmel adjuk közre két receptjét, neki még azt is elnézve, hogy  "csak" receptet kaptunk, ételfotók nélkül...

 

Halászlé tejfölösen   

4 személyre

Hozzávalók: 

nagy (kb. 48 dkg) pontyszelet
60 dkg pontyaprólék
15 dkg sárgarépa
7 dkg fehérrépa
10 dkg vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2,5 dl. száraz fehérbor
3 dl tejföl
napraforgóolaj

Babérlevél, tárkony, őrölt fehér bors, citrom, mustár, só ízlés szerint.

Olajon dinszteljük meg az apróra vágott vörös--fokhagymát, tegyük rá az aprólékot, felkarikázott sárga és fehérrépát. Pirítsuk 5 - 6 percet. Öntsük fel kb. 1 – 1,5 liter vízzel, és fűszerezzük. Lefedve forraljuk az alaplevet 40 - 45 percig. Szűrjük át az alaplevet, lehet átpasszírozva vagy a halhúst lefejtve (A szegedi halászléhez hasonlóan). A passzírozott leveshez tesszük a pontypatkókat és 10--15 percig főzzük össze. A tejfölt keverjük el mustárral, majd fokozatosan adjuk a forró leveshez (hő kiegyenlítés). Frissen facsart citromlével tehetjük ízletesebbé.

 

Karácsonyi bejgli

 Hozzávalók:

50 dkg liszt
2 dkg élesztő
25 dkg ráma margarin ( a Rámát ajánlom, mert kevesebb benne a víz)
2 egész tojás
5 dkg cukor
kb. 2 dl. tej
pici só

Az alapanyagokat jó alaposan összegyúrjuk (kidolgozzuk). Négyfelé vágva kis cipókat késszitunk belőle és hűtőbe rakva fél órát pihentetjük. 0,5 cm vastagra nyújtva beletesszük a tölteléket (dió, mák, gesztenye stb.) A két szélét visszahajtva feltekerjük. Tojássárgájával lekenjük a tésztát és ismét hűtőbe pihentetjük addig, míg a megszárad a tojássárgája, száradás után tojásfehérjével megkenve ismételten száradásig pihentjük, itt már nem kell hűtés. Villával megböködjük.

A tojássárgájával, ill. fehérjével és villával megszurkálni azért kell, hogy a bejgli ne repedjen széjjel.

 

Rajz: a bejgli feletekerése

 Bejgli hajtogatása

    Bejgli hajtogatsa     

Hírlevél

Please enable the javascript to submit this form


id┼Сj├бr├бs masolat

Instagram

KATTINTS IDE IS..

 MAHOR

Sikeres

Balzer logo

suger logo 

koke_banner

Horgász áruház

 

tecinfo logo

 

CILEX

Informatikai partnerünk

Weblap4U copy
Sütiket használunk
Weboldalunkon sütiket használunk. Ezek egy része elengedhetetlen az oldal működéséhez, míg mások segítenek nekünk javítani ezen az oldalon és a felhasználói élményen (pl: nyomkövető sütik). Ön eldöntheti, hogy engedélyezi-e a cookie-kat vagy sem. Kérjük, vegye figyelembe, hogy ha elutasítja őket, előfordulhat, hogy nem tudja használni a webhely összes funkcióját.