Rolland. Régóta ismerem mint az egyik legprecizebb egyesületi pénztárost. Most már - házunk táján - még többen ismerjük, keressük és kérjük a segítségét, hiszen Ő a Szövetség SZÁK szakérttője.
Szeret főzni és sokat főz. Nála ez ugymond természetes, hiszen foglalkozása szakács. Veszprémi nagyétterem vezető séfje és természetesen nem adta alább mint a mesterszakács cím/rang megszerzése. A kelt tésztái egyenesen felülmulhatatlanok.
Örömmel adjuk közre két receptjét, neki még azt is elnézve, hogy "csak" receptet kaptunk, ételfotók nélkül...
Halászlé tejfölösen
4 személyre
Hozzávalók:
4 nagy (kb. 48 dkg) pontyszelet
60 dkg pontyaprólék
15 dkg sárgarépa
7 dkg fehérrépa
10 dkg vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2,5 dl. száraz fehérbor
3 dl tejföl
napraforgóolaj
Babérlevél, tárkony, őrölt fehér bors, citrom, mustár, só ízlés szerint.
Olajon dinszteljük meg az apróra vágott vörös--fokhagymát, tegyük rá az aprólékot, felkarikázott sárga és fehérrépát. Pirítsuk 5 - 6 percet. Öntsük fel kb. 1 – 1,5 liter vízzel, és fűszerezzük. Lefedve forraljuk az alaplevet 40 - 45 percig. Szűrjük át az alaplevet, lehet átpasszírozva vagy a halhúst lefejtve (A szegedi halászléhez hasonlóan). A passzírozott leveshez tesszük a pontypatkókat és 10--15 percig főzzük össze. A tejfölt keverjük el mustárral, majd fokozatosan adjuk a forró leveshez (hő kiegyenlítés). Frissen facsart citromlével tehetjük ízletesebbé.
Karácsonyi bejgli
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 dkg élesztő
25 dkg ráma margarin ( a Rámát ajánlom, mert kevesebb benne a víz)
2 egész tojás
5 dkg cukor
kb. 2 dl. tej
pici só
Az alapanyagokat jó alaposan összegyúrjuk (kidolgozzuk). Négyfelé vágva kis cipókat késszitunk belőle és hűtőbe rakva fél órát pihentetjük. 0,5 cm vastagra nyújtva beletesszük a tölteléket (dió, mák, gesztenye stb.) A két szélét visszahajtva feltekerjük. Tojássárgájával lekenjük a tésztát és ismét hűtőbe pihentetjük addig, míg a megszárad a tojássárgája, száradás után tojásfehérjével megkenve ismételten száradásig pihentjük, itt már nem kell hűtés. Villával megböködjük.
A tojássárgájával, ill. fehérjével és villával megszurkálni azért kell, hogy a bejgli ne repedjen széjjel.
Rajz: a bejgli feletekerése