Amatőr gombászverseny a PKKK-ban

0511-0711-0615-2028_Abstract_Christmas_Tree_clipart_imageTermészetszerető emberek a pecások, így a horgászat mellett sokunktól a gombászás sem idegen. Ezért is  szívesen teszünk eleget az "Almádi Gombászok Asztaltársasága" vezetőjének kérésének, és jelentetjük meg az I. Országos Amatőr Gombafelismerő Vetélkedőre való felhívást. A gombaszedés és a horgászat összekapcsolódására jó példa a fent nevezett asztaltársaság vezetője is, hiszen Szenthe László virtigli balatoni, sőt "Almádi" pecás. A két hobbi kapcsolatának következő láncszeme sok esetben pedig a gasztronómia. Aki kostolta már - az egyébként szintén  balatoni pecás - Gaál Kata tárkonyos hallevesét, az bizony sűrű bologatással nyugtázza ezen megállapítást. Ugyanis ennek a hallevesnek a "tikos bombája" nem más mint az uri gomba, azaz a jófajta vargánya.

A vetélkedő felhívása lentebb a "bővebben" alatt olvasható. Mivel Kata hallevesét tavaly karácsony előtt ünnepi fogásként javasoltuk - és most ismét advent időszakát éljük -, a recept INNEN történő elérhetőségét is lehetövé tesszük.

 I. Országos Amatőr Gombafelismerő Vetélkedő
Balatonalmádi, 2012. március 31.

Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár

 A vetélkedőre csak "amatőr" gombászok jelentkezhetnek, akik  sem középfokú, sem magasabb szintű - gombászattal kapcsolatos képzésben nem vettek részt . 

A vetélkedő ismeretanyagában az a 80 gombafaj szerepel, amelynek listáját minden olyan gombász és  nem gombász szervezetnek elküldjük, amely 2012. január 15-ig jelzi érdeklődését, vagy előzetes nevezési szándékát. Ezt a listát február elején a www.bbhsz.hu weboldal is megjelenteti. 

A vetélkedő lebonyolítása: 

 A vetélkedőn a gombákat vetített képekről kell felismerni. A gombagyűjtés közben a gombásznak módjában áll a gombát megszagolni, esetleg megkóstolni, vizsgálhatja a gomba húsának a milyenségét, tudja, hogy melyik évszakban találta azt a bizonyos gombát stb. Mivel ezeket az információkat a képek nem tartalmazzák, ezeket – a szükséges mértékben – a játékvezető ismerteti. 

A gombák megnevezésénél a zsűri csak a megküldött listán szereplő gombaneveket  illetve ahol két név szerepel, akkor azok egyikét fogadja el. A megnevezés alapja Ewald Gerhardt : Gombászok kézikönyve. ( A második megnevezés régebbi gombászkönyvek ma is elfogadott megnevezése <pl. szemcsésnyelű fenyőtinóru - fenyőtinóru>). 

Példasor a lebonyolításra: Hitelesített versenylapra  kell felírni a kivetített gombák teljes magyar nevét : pl. bükkfa tapló. Helyes felismerésért 3 pont jár.  Ha a versenyző/játékos csak annyit ismer fel, hogy "tapló", azért 1 pont jár. Ha azt írja le, hogy "nyírfa tapló", azért 0 pont jár, hiszen tévedett. 

Ha valaki a gyilkos galócát "kékhátú galambgomba”- ként, vagy a kékhátú galambgombát "gyilkos galóca"- ként ismeri fel,  azért  mínusz 10  - 10 pont "jár". Ha valaki a gyilkos galócát helyesen határozza meg, az 3 pontot ér, és végül, ha csak "galócát" ír a lapra, azért is 10 pont büntetést kap.  

A vetélkedő során 66 gomba felismerésében kell jeleskedni. Amennyiben az első három helyezés vonatkozásában pontegyenlőség áll fent, ennek feloldása további 14 gomba felismerésével történik.   A vetélkedő I –III. helyezettje oklevél és serleg díjazásban részesül.


A részletes szabályokat természetesen a rendező Almádi Gombászok Asztaltársasága közli a vetélkedőn résztvevő amatőr gombászokkal!


Nevezési díj: 1.800 Ft
.
A nevezési díj az ebéd  költségét valamint a nyeremény-vásárlások költségeit foglalja magába.

Nevezési határidő a nevezési díj egyidejű befizetésével:   2012. március 5. 

Cím:  Szenthe László  8220 Balatonalmádi, Gárdonyi G. u. 6. 

A vetélkedőt legkevesebb 30 fő jelentkezése esetén kerül megtartásra. 

A rendezvény támogatói:  Balatonalmádi Város Önkormányzata 

                                            "Almádiért" Közalapítvány 

                                            Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár  

Balatonalmádi 2011. november  25.   

                                                      Szenthe László 

                           Almádi Gombászok Asztaltársaságának  vezetője