Virágzik a mandula -> Mandula ünnepi programok Csopakon

MandulaVirágzik a mandula szerte a Balaton parton. A Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület által összefogott településeken ez kiemelten fontos esemény, hiszen nagy lelkesedéssel készülnek a már lassan hagyományosnak mondható tavaszi Mandula Ünnepre.
Szövetségünk ez évben is külön serleggel jutalmazza a mandula ünnepi horgászversenyen legnagyobb halat kifogó horgászt. A versenyt ismételten BBHSZ tagegyesület, a Csopak- Paloznak Horgász Egyesület szervezi.
Üres hassal sem versenyezni, sem egyéb ünnepi programban jókedvűen részt veni nem lehet. Tudják ezt jól a szervezők is és azt is, hogy ebben a műfajban megint csak a horgászok az élenjárók. Természetes tehát, hogy a mandula ünnep egyik fő attrakcióját jelentő halászléfőző versenyt is a Csopak- Paloznak Horgász Egyesület szervezi.

A versenyfelhívások alább olvashatók.

 

 BALATON RIVÉIÉRA TURISZTIKAI EGYESÜLET
MANDULA ÜNNEP – 2011.
III. HORGÁSZVERSENY VERSENYKIÍRÁSA

 I.

Az előző években Csopakon nagy sikerrel, került megrendezésre a Mandulaünnep-i Horgászverseny, amely a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület MANDULAÜNNEP rendezvénysorozatának egyik jelentős eseménye volt. A kedvező tapasztalatok alapján a rendező szervek ismét elhatározták a verseny megrendezését.

A verseny rendezője: A Csopak-Paloznak Horgász Egyesület

A verseny megrendezéséért felelős főrendező:
                             Hideghéthy Csaba a Csopak - Paloznak Horgász Egyesület titkára

 A verseny típusa: nyílt előnevezéses egyéni korcsoportos horgászverseny

 A verseny időpontja: 2011. április 16. (szombat)

 A verseny helye: a Csopaki Strandfürdő Keleti oldala

 A verseny díjazása:

A rendezők kategória szerint végzik úgy, hogy az I. helyezettek részére emlékserleget és oklevelet biztosítanak. A sorrendben következők részére díszes oklevél kerül átadásra.

Kategóriák:
ifjúsági, női és felnőtt.

Amennyiben a jelentkezések alapján nem lehet kategóriákat felállítani – úgy a verseny kétszektoros rendszerben kerül megrendezésre. (felnőtt és ifjúsági).

A díjakat a Csopak-Paloznak Horgász Egyesület,

A legnagyobb hal kifogójának járó serleget a Bakony Balaton Horgász Szövetség biztosítja.

Nevezési díj (bruttó): felnőtt korcsoportban 1250 Ft

ifjúsági korcsoportban 650 Ft

Versenybizottság vezetője:
Makkos Lajos

Tagjai a Csopak-Paloznak Horgász Egyesület 3 tagja

 A versenyről további tájékoztatás kérhető: a versenybizottság vezetőjétől a

06-70/3927-184 telefonon, illetve e-mailben: csopakhe@freemail.hu

 II.

Versenyszabályok

Részvételi feltételek: A nevezést leadó versenyzőnek rendelkeznie kell horgászigazolvánnyal, 2011 évi állami horgászjeggyel, 2011 évre szóló balatoni horgászjeggyel.

A verseny horgászati módszere: egyidejűleg 1 db. horgászbottal és azon egy darab horoggal lehet horgászni. A versenyző készenlétben tarthat bármely horgászati módszerre előkészített felszerelést. Úszós- és fenekező horgászat egyaránt megengedett. A versenyző a horgászat megkezdésétől kezdődően nem fogadhat el segítséget senkitől. A versenyen pergető – legyező szerelékkel horgászni nem lehet, illetve élő csalihal használata is kizárt.

Az etetés szabályozása: Etetőanyag és csali anyag használata tetszőleges, de a megválasztásuknál figyelni kell arra, hogy a vizet és környezetet nem szennyezhetik.

Az etetőanyag max. 10 liter nedvesített növényi eredetű- illetve 1 liter élő anyagot

(szúnyoglárva, csonti, giliszta stb. ) tartalmazhat. A mennyiségek betartását a rendezők leellenőrzik. A rajthelyet a verseny végén a hulladéktól, szeméttől megtisztítva kell elhagyni.

A versenypálya szabályai: A nevezők számának és korcsoporti összetételének megfelelően a versenypálya szektorkijelölésű lesz, tehát külön csoportban horgásznak az ifjúságiak és külön a felnőttek. A versenypályát rendezők előzetesen kitűzik. A strand partszakaszán kitűzött starthelyek minimális szélessége 8 méter. A versenyző a verseny megkezdésétől a mérlegelésig a számára kijelölt helyet nem hagyhatja el. Ha valamilyen halaszthatatlan okból mégis el kell hagynia helyét, akkor azt a rendezőnek jelezve teheti meg. Visszaérkezéskor ugyanannál a rendezőnél kell jelentkeznie és ez után folytathatja tovább a versenyzést.

A verseny értékelése: A versenyen a balatoni méret, db, súly és faj szerinti korlátozásokat, illetve tilalmakat be kell tartani. (Ekkor még fajlagos tilalom védi: a kősüllőt, fogassüllő, balin.) A tilalom hatálya alá eső kifogott halakat, mérlegelés nélkül haladéktalanul a vízbe vissza kell helyezni. A versenybe a küsz is beszámít, de a halak élve tartásáról a versenyző köteles gondoskodni. A mérlegelésig a versenyző a rajthelyet nem hagyhatja el. A rajthely elhagyása a versenyből való kizárást vonja maga után. A verseny értékelésénél minden gramm megfogott hal 1 pontnak számít. A verseny győztese a legmagasabb pontszámot elért versenyző.

A mérlegelés szabályai: a verseny lezárása után a pálya két széléről indul a mérlegelés. A versenylapra felkerül a versenyző neve, a megfogott hal tömege, amelyet a versenyző aláírásával hitelesít.

Az óvás szabályai: A verseny során a szabályoktól való eltérés esetén bármely versenyző óvhat és a szabályok megsértésének módját és az ezt bizonyító 2 tanút meg kell neveznie. Az óvásról a versenybizottság az eredményhirdetést megelőzően dönt. A bizottság döntése ellen a nem lehet fellebbezni.

A verseny ellenőrzésének szabályai: A versenyszabályok betartását a Versenybizottság tagjai ellenőrzik. Esetleges észrevételeket, felszólalásokat náluk lehet tenni.

  III

A verseny időrendje

Beérkezés és bejelentkezés: A versenyen előzetes bejelentkezéssel (nevezéssel) lehet csak indulni. A bejelentkezésnek a Csopak - Paloznak Horgász Egyesület (8229 Csopak Kossuth u. 22. illetve csopakhe@freemail.hu) címen lehet április 10-ig a jelen felhívás mellékletét képező nevezési lapon. A nevezési díjat a helyszínen kell befizetni a Csopak – Paloznak Horgász Egyesület pénztárába.

A versenyre a versenybizottságnál 6.45 – 7.30 között be kell jelentkezni. A versenybizottság a Csopaki strand főbejáratánál fogadja a versenyzőket. ( A főbejárat a Fürdő utcáról közelíthető meg. A vasútállomással szemben induló utca a Fürdő utca.) A strandbejáró előtti téren lehet ingyenesen a gépkocsival parkolni.

Technikai értekezlet, sorsolás: A starthelyek sorsolása a bejelentkezéskor történik meg. Ekkor a rendezők már közölni fogják, hogy a nevezések szerint egy, vagy többszektoros verseny kerül lebonyolításra.

A technikai értekezletre 7.35- és 7.45 óra között kerül sor. A részvétel minden versenyző részére kötelező

Verseny:

8.00 óráig: a kisorsolt rajthelyek elfoglalása

8.00 – 9.00: Felkészülés a versenyre. Közben 8.55 – kor hangjelzés figyelmeztet a közeli kezdésre és az etetés megkezdésére.

9.00 – 12.00: Verseny – hangjelzéssel indítva.

11.55 –kor: a verseny közelgő végének jelzése hangjelzéssel.

12.00: A verseny végének jelzése hangjelzéssel. A horgászat befejezése. A starthelyeken várják be a versenyzők a mérlegelőket.

Mérlegelés: a versenypálya két oldaláról kezdődik azonos időben.

Eredményhirdetés: kb. 12.45 órakor a technikai értekezleten közölt helyen – a főzőverseny díjazottjaival közösen 13.00 órakor.

Egyéb tudnivalók: A strand azonos feltételeket biztosít minden versenyző részére. A parttól 15 méterre a víz mélysége kb. 130 cm, 25 méterre 160 cm. Ettől kezdve folyamatosan mélyülő.

A versenybizottság felhívja a figyelmet a parkolóban hagyott autók bezárására és értékek autón történő elhelyezésének tilalmára. (pl. csomagtartón hagyott felszerelések). Az esetlegesen eltűnő értékekért a rendezőség felelősséget nem vállal.

A starthelyen a versenyzők felszereléseiket úgy helyezzék el, hogy azok a közlekedésben másokat ne akadályozzanak. A versenyen minden versenyző saját felelősségére vesz részt.

A versenyzés közben keletkezett balesetekért, anyagi károkért a rendezőség nem vállal felelősséget.

A rendezőség gondoskodik elsősegélyhelyről, ahol az esetleg balesetet szenvedett versenyzőket ellátják.

Eredményes versenyzést és szép horgásznapot kíván a

Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület
Csopak – Paloznak Horgász Egyesület
Bakony- Balaton Horgász Szövetség

 Csopak, 2011. március 30.

 

NEVEZÉSI LAP

BALATON RIVIÉRA TURISZTIKAI EGYESÜLET
MANDULA ÜNNEP – 2011
III. HORGÁSZVERSENYRE

 (A nevezési lap április 10-ig beküldhető e-mail-ben, levélben)

 Cím: Csopak-Paloznak Horgász Egyesület

8229 Csopak Kossuth u. 22.

E-mail: csopakhe@freemail.hu

 

Név: ....................................................................................

 Lakcím: ........................................................................................................ telefon: .................................................

 E-mail cím: ...................................................@..........................................

Balatoni területi engedély szám: ...................................                          Életkor: ................... év.

Tisztelt Cím!

Ezennel bejelentkezem az április 16-án megrendezendő horgász versenyre.

A versenyszabályzatot megismertem és azt magamra nézve kötelezőnek elfogadom.

  ................................................., 2011. …………………..

/:év és aláírás:/



  Felhívás  halászléfőző versenyre!

 

a Balaton Riviéra Turisztikai Egyeület által szervezett MANDULA ÜNNEP 2011 rendezvényhez kapcsolódva a Csopak-Paloznak Horgász Egyesület ismét megrendezi
a
Mandula Ünnep
Halászléfőző Versenyt.

A verseny lebonyolításáért felelős:
Balassa Lajos, a Csopak - Paloznak Horgász Egyesület elnöke


A verseny típusa
: csapatverseny 3 fős csapatok részvételével.

I. A verseny szabályai

1. A verseny résztvevői:

A versenyen részt vehet a:

  • A Bakony-Balaton Horgász Szövetség bármelyik tagegyesületének csapata,

  • A Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület működési területén,
    Alsóörs – Csopak – Felsőörs – Lovas – Paloznak - tevékenykedő Civil szervezet csapata,

  • Bármely természetes személy, amennyiben nevezését a kiadott nevezési lapon – határidőre beküldi.

2./ A  verseny ideje:  2011. április 16. (szombat)   8.00 órától  13.00 óráig
3./
A verseny helye: Csopak, Fürdő utcai parkoló  
4./ Versenycsapatra vonatkozó követelmények:
Csapatlétszám:
egységesen 3 fő.
- A versenyzőknek saját, - legalább 20 literes - kondérral, vagy bográccsal kell rendelkezniük.
- Vállalniuk kell, hogy az általuk elkészített halászlét a versenyadag kivételét követően (4 dl, + 1
szelet hal) a rendezők tájékoztatása szerint leadott Mandulavirág támogatói jegy ellenében
kimérik. (minimum 25 adag, 4 dl/adag + 1 szelet hal + 1 szelet kenyér + 3 adag a főzőknek)
28 db Mandulavirág támogatói jegy leadása kötelező!

5./ A verseny technikai feltételei:

A rendezők a versenycsapatoknak az alábbiakat biztosítják:

-   A versenybizottság által előre kisorsolt starthelyet, egy sörasztalt, 2 sörpadot.
- Élő pontyot (10 kg-ot).
- Csapatonként 4 kg friss szeletelt csomagolt kenyeret.
- Műanyag tányért és evőeszközt (csapatonként 30 db tányér, 30 db kanál + szalvéta)
- Az élőhal feldolgozására kialakított területet, folyóvizes hozzáférést és illemhelyet.
- A szemét és göngyöleg elhelyezésére szemetes zsákot.

A versenyzőknek kell biztosítaniuk:

- A halászléfőző edényt, illetve a főzéshez szükséges további konyhai eszközöket.
- A hal elkészítéséhez szükséges fűszereket, alaplét.
- Gázégőt és gázpalackot, mivel az adott helyen a tűzrakás nem engedélyezett.

6./ A főzőverseny „tárgya”:

Csak a helyszínen bográcsban főzött halászlével indulhatnak a csapatok!
A zsűri a halászlevek korrekt higiénikus elkészítése mellett külön értékeli az ötletességet és az előttük bemutatott versenymű tálalását.

7./ A verseny időrendje:

8.00 – 8.30: A versenyzők bejelentkezése a Verseny Bizottságnál a Csopak-Paloznak Horgász Egyesület Horgásztanyáján (Csopak,  Sport u. 13.). Köszöntés, technikai értekezlet és a helyek kisorsolása.

8.30 – 9.00:    Az élő ponty átvétele és ott a tanyán biztosított munkaterületen történő  előkészítése (tisztítás, darabolás, stb.).

9.00 – 12.00:  A versenyhely elfoglalása. A csapatok versenye.

11.45 – 12.00 között kóstolás és szavazás.

12.00 – 12.30:  A versenyadagok leadása, zsűrizés, közben a halászlevek kimérése.

Az Értékelő Bizottság részére 1 tányér (4 dl halászlé + 1 szelet hal) mennyiségű  halászlét kell leadni.

13.00 órakor     Eredményhirdetés, oklevelek és emléklapok, tárgyjutalmak átadása.

Díjazás:

Az  I – III. csapat  oklevelet, emlékserleget kapnak. Valamennyi versenycsapat emléklapot kap a részvételért – valamint a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület feliratos sapkáját.

A Bíráló Bizottság: A szakemberekből álló bíráló bizottság 3 tagú.

8./ A halétel kiosztásának szabályai:

        Az elkészült halászlevet először a zsűrizésre bocsátandó versenyadagot kell kivenni. A zsűrizésre kerülő adagok teljes anonimitását a Verseny Bizottság biztosítja, ennek szabályai a technikai értekezleten kerülnek ismertetésre.

        Ezt követően a halászlevet kizárólag a Mandula Ünnep Szervező Bizottsága által kiadott Mandulavirág támogatói jegy ellenében kell kiosztani. A verseny és a halételek kiosztásának ellenőrizhetősége érdekében a főző csapat tagjai is Mandulavirág támogatói jegyet kapnak a rendezőtől.

Tilos a versenypálya területén nem a versenybizottság által átadott halakat tartani, illetve nem a versenybe számító ételeket készíteni!

Tilos a halászlét pénzért árusítani!

9./ Verseny Bizottság:

A Zsűri és a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület aktivistái a verseny egész ideje alatt figyelemmel kísérik a csapatok felkészültségét, a főzőhely higiénikus voltát, a csapattagok alkalomhoz illő ruházatát, a főzőhely környékének díszítettségét és természetesen az elkészült versenyműveket.

A halászleveket háromtagú szakmai zsűri értékeli.

A verseny során felmerülő bármilyen – versennyel összefüggő kérdésben – a Versenybizottság dönt.

A versenybizottság elnöke: Balassa Lajos főrendező, telefonszáma:70/774-7790

A versenybizottság tagjai színes kitűzőt viselnek.

10./ Nevezés beérkezési határideje: 2011. április 10.

A nevezni kizárólag a felhívás mellékletét képező nevezési lapon és az ott közölt címen lehet.

Nevezési díj: nincs.

11./ Egyéb szabályok:

- Felhívjuk  a versenyzők figyelmét az éles tárgyakkal végzett munka balesetveszélyeire,
- a szabadban  való főzés írott és íratlan szabályainak betartására, kiemelt figyelemmel a
higiéniai szabályokra.     
- A versenyen minden versenyző saját felelősségére vesz részt. A versenyre utazás, a
hazautazás és a verseny alatt bekövetkező esetleges balesetért  a kiírók semmi nemű
felelősséget nem vállalnak.
- Parkírozni csak a kijelölt helyeken szabad.  (Strand területére gépkocsival behajtani
tilos!)

Valamennyi versenycsapatnak jó hangulatot, eredményes versenyzést és jó szereplést kívánunk!

Csopak, 2011 március 19.

 Balaton Riviera Turisztikai Egyesület
 Csopak-Paloznak Horgász Egyesület
 Bakony- Balaton Horgász Szövetség


 NEVEZÉSI LAP A

Mandula Ünnep – 2011
III. Mandulaünnep-i HALÁSZLÉ főző VERSENYRE

 (A nevezési lap április 10-ig beküldhető e-mail-ben, vagy levélben)

 Cím: Csopak-Paloznak Horgász Egyesület

8229 Csopak Kossuth u. 22.
E-mail: csopakhe@freemail.hu

 
Csapat neve: ........................................................................................................................................................

Csapatvezető neve: ……………………………………………………………………..

Lakcím: .......................................................... telefon: .................................................

E-mail cím: ........................................................@.......................................

 

Tisztelt Cím!

 Ezennel bejelentkezem az április 16-án megrendezendő halászlé főző versenyre. A versenyszabályzatot megismertem és azt magamra nézve kötelezőnek elfogadom.

 ..............................................., 2011. ………………….. ....................................................


/:név és   aláírás:/

Sütiket használunk
Weboldalunkon sütiket használunk. Ezek egy része elengedhetetlen az oldal működéséhez, míg mások segítenek nekünk javítani ezen az oldalon és a felhasználói élményen (pl: nyomkövető sütik). Ön eldöntheti, hogy engedélyezi-e a cookie-kat vagy sem. Kérjük, vegye figyelembe, hogy ha elutasítja őket, előfordulhat, hogy nem tudja használni a webhely összes funkcióját.